Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 31 januari 2011

Edouard Levé


Rekonstruktioner är titeln på en samling fascinerande fotografier som ställs ut på fotogalleriet [format] fram till den 27 februari.

Fotografierna kommer från fyra olika serier tagna av fransmannen Édouard Levé och renodlar poser hittade i tidningar och tidskrifter.

 Det handlar om situationer ur rugbymatcher












men också nyhetsreportage


och porrtidningar.









Alla de grupper av aktiviteter som motiven är hämtade från har vanligtvis en aura av autentiskhet kring sig: 



de fysiska utlevelserna i sport och porr ser vi vanligtvis inte som fullständigt styrda av yttre krafter eller konventioner












och nyhetsbilder av olika slag motiverar ju sin existens med att de inte har regisserats utan är spontana uttryck i konkreta situationer. Men Levé lyckas med att visa på hur all denna "äkthet" är genomsyrad av konventioner och förväntningar — samtidigt som de spontana poserna framkallar skratt hos åskådaren när deras normerande drag på ett så tydligt sätt uppenbaras.






De arketypiserande poserna "rekonstrueras" av Levé så att underliggande tankestrukturer, retorik och maktstrukturer sätts i blixtbelysning på ett fascinerande sätt, bland annat genom att placeras i den fotografiska studions sammanhangslösa rum.

Tragiskt nog finns Levé inte längre bland de levandes skara, han dog för egen hand 2007 genom hängning, 42 år gammal, en kort tid efter att ha lämnat in manuset till det som alltså kom att bli hans sista bok — Självmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar