Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 11 maj 2012

Damien Hirst


Damien Hirst räknas som Storbritanniens rikaste konstnär. Hans dödsfokuserade konst har alltsedan 1990-talet sålts för svindlande belopp, vilket bidragit till att han av andra delar av konstetablissemanget anklagats för att vara en charlatan och usel konstnär (bland annat med hänvisningar till de dåliga betyg han fick i skolans konstlektioner). Att han även är beroende av assistenter för att konstverken ska kunna färdigställas (i ett fabrikstänkande inte olikt det som Andy Warhol etablerade i New York på 1960-talet) har inte heller setts med blida ögon av de som påstått att Hirst bär skulden till den samtida konstens förfall.

Hans platinadödskalle (prydd med 8 601 diamanter från 2007 värda ca 15 miljoner pund) och hans djur i formalin (mest berömd är väl hajen i det verk från 1991 som kallas The Physical Impossibilty of Death in the Mind of Someone Living) har starkt bidragit till att Hirst av många ses som ett av den nutida konstens sjukdomstecken. 

 








Vilket inte hindrar att Tate Modern i London just nu har en stor utställning av hans verk eller att det danska museet Arken genom en donation numera huserar flera av hans verk.

Det nyöppnade galleriet Still Kicking på Vintergatan (norr om Centralen) kan inte visa upp de dyraste verken av Hirst, men har under den utställningsperiod som slutar nu på söndag kunnat presentera ett femtiotal verk av Hirst. Mycket av det är tryck och affischer till andra utställningar, men det finns även några original.

Ägarna Börje Bengtsson och Kenneth Witt har länge samlat på den här typen av konstverk och har nu i ett f d bilgarage kunnat presentera den första separatutställningen av Hirst i Sverige.

Döden gör sig även här påmind genom bilder av dödskallar, men det finns också exempel på Hirsts "spot-paintings" och piller-samlingar.

 









 
 
 










Det blir kanske inte till en omvälvande konstupplevelse att gå på betonggolvet och se på inramade affischer, men som ett exempel på en del av vad en världens mest uppmärksammade bildkonstnärer arbetar med blir det ändå en givande stund i det gamla garaget.

Det ska bli spännande att se vad galleriägarna kan göra av sin lokal i fortsättningen — bland annat utlovas en presentation av verk av Banksy.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar