Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 6 maj 2012

Paul Hansen och Åsa Sjöström

På utställningens sista dag i Malmö gästade två av landets främsta fotojournalister (tidigare kallade pressfotografer) Årets bild 2012.

Åsa Sjöström och Paul Hansen berättade om hur de arbetar i Sverige och utomlands som fast anställda fotografer på Sydsvenskan respektive Dagens Nyheter och om hur de behåller glöden i rapporterandet om fasansfulla händelser.


För det är ju ofta dessa som vi som betraktare kommer ihåg, inte de uppdrag som utgör 90 % av arbetstiden — porträtt och presskonferenser.



Hansen, som har avsevärt längre erfarenhet av krigsfotografering än Sjöström, betonade särskilt att han arbetar utifrån övertygelsen att det gäller att skildra världen så som den vanliga människan, utan någon makt, upplever den. 





Han utsågs ju också i år till årets pressfotograf (för sjunde gången!) samt att ha gjort årets bildreportage i Sverige samt det näst bästa reportaget i utlandet.
















Sjöström berättade bland annat om sin resa till Ghana och reportaget om de byar där kvinnor anklagade för häxeri har kunnat finna en viss form av skydd. 

Men hon skildrade också de artiklar om den cancersjuka Annette Axmacher som grep många läsare för cirka ett år sedan. I årets prislista återfinns Sjöström på första plats i kategorin Årets vardagsliv Sverige samt på andra plats i Årets vardagsbild Utland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar