Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 7 augusti 2012

Tay Dall


Den sydafrikanska konstnären Tay Dall har under de cirka 25 år som gått sedan konstnärsutbildningen skapat sig ett namn som en av regionens främsta inom det mer abstrakta måleriet.


När flera av hennes tavlor nu presenteras på Höllvikens konsthall drabbas man onekligen av den rörelseenergi och färgrikedom som bilderna uppvisar. Dall förklarar förekomsten av de klara färgerna med att det är en konsekvens av solen i Sydafrika, allt blir mer intensivt.



Intensiteten i målningarna själva verkar komma från henne som person och det finns en omedelbarhet i uttrycket som är smittande. Man kan som betraktare visserligen komma på sig med att upptäcka en viss upprepning i motiv och färgsättning, vilket ju inte är särkilt ovanligt bland konstnärer men inte bör glida över i stereotypa manér eller dekorationsmåleri.

Så långt går det inte heller hos Dall, men det finns en tendens att återkomma till vissa färgslingor och kompositioner i några av hennes egenbenämnda sviter som gör att inte alla av hennes stora dukar är lika intressanta.

 


Mest givande är de bilder där den sydafrikanska jordens färger får dominera, när mustigheten ges en chans att arbeta med en mer nyanserad palett.

 






Och när detta kombineras med det lite mindre formatet kan uttrycket också få en koncentration som höjer upplevelsen.





Vilket inte förhindrar att den stora Loop Whale Cape Town sticker ut — kanske för att den stramar upp den tekniska skickligheten och uttrycksflödet genom de mer geometriska formernas närvaro mitt i de explosiva färgerna.

Höllvikens konsthall ska ha heder av att söka sig bortom de mer trånga konstnärskretsar som ofta dominerar inom det svenska konstlivet och söka sig de internationella utblickarna, något som ägaren Ronny Johnsson uttryckligen strävar efter.




Utställningen varar till och med den 26 augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar