Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 4 december 2012

Fotoutställningar på [format]


Till och med söndag finns chansen att se Margaret M. de Langes intima foton av både bekanta och fullkomliga främlingar, presenterade på fotogalleriet [format] i Malmö och kallad Surrounded by no one.




Under tre år har hon fångat ensamheten så som den framträder när människor befinner sig i närheten av andra. 

Som en spegling av det allmängiltiga i projektet är bilderna inte försedda med titlar eller angivelser av tid och plats, de Lange önskar att betraktaren ska få ha en egen upplevelse utifrån sina egna erfarenheter.

Vilket ju kan sägas vara ett traditionellt estetiskt förhållningssätt, med risk att förvandla bildernas subjekt till museala utställningsföremål. 

 Att så inte sker här beror på att de Lange så uppenbart känner för de människor hon fotograferar och att man som utställningsbesökare ges en chans att komma dem nära. 

Samt att de monokromt korniga bilderna framhäver en iakttagelseposition som inte förskönar utan snarare inser utsattheten hos de avbildade.







I den del av samma lokal som kallas rummet [format] visar den danska konstnären Myne Søe-Pedersen bilder av gamla böcker som hon har skaffat på loppmarknader, bilder som får en abstraktion och tvådimensionalitet genom den monokroma färgtonen och en detaljskärpa som skär bort det övergripande sammanhanget — men paradoxalt nog gör böckerna till vittomfattande landskap.

Again är samlingsnamnet på utställningen, syftande på att böckerna får en ny funktion genom det närgångna granskandet. Men Søe-Pedersen arbetar genomgående med frågeställningar om tid och fotografi, vilket tre bilder av vattenskadade negativ lyfter fram, negativ som i det närmaste döljs av en återgivning i flera skikt. Både bokomslagen och negativen har bestämningarna Untitled, vilket på ett konsekvent sätt anknyter till det större galleriets foton.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar