Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 21 juli 2012

Thulin-träffen

Under fredagen och lördagen hölls den årligt återkommande Thulin-träffen i Landskrona, benämnd efter stadens berömde flygare och biltillverkare, verksam för cirka hundra år sedan.

Thulin-bil





brandfarkost
Lördagen präglades av sol, nostalgi och krom. Här är några bilder.




T-Ford 1919











Jaguar E-Type








Husqvarna 1916









torsdag 19 juli 2012

Claesgatan återinvigs

Claesgatan i Malmö har länge setts som en tråkig och potentiellt farlig gata, utgående från Möllevångstorget. En anonym asfalterad gata och nerfarterna till ett par underjordiska garage har knappast stimulerat folk att tillbringa sin tid där.
















Inte heller det köpcentrum som anlades blev mycket mer än en förfärligt trist gång.


För att ändra på detta tog Malmö stad för tre år sedan initiativ till att förändra gatan och tillsammans med bland andra Stena fastigheter och organisationen Mitt Möllan presenterade man i dag den nydesignade gatan, som nu är gångfartsområde.
Vilket betyder att fordonstrafiken får lämna företräde till de gående, vilket accentuerades under invigningen då ingen biltrafik släpptes igenom.











Regnet var inte alltför påtagligt när My Gillberg, ordförande i Södra Innerstadens stadsdelsfullmäktige höll sitt korta invigningstal. Samtal och möten människor emellan betonades, sedan begav sig Gillberg till den del av gatan där rockringarna lockade ung som äldre att svänga på höfterna.


























Musik, mat och cirkus kommer att bjudas under eftermiddagen och kvällen — låt oss hoppas att förväntningarna på effekterna av ombyggnaden inte kommer på skam.










Ship to Gaza


Den 53 meter långa finskflaggade stålskonaren Estelle har anlöpt Malmö efter att ha startat i Umeå och tidigare besökt Stockholm och Gotland.

 














Estelle är det nya fartyg som organisationen Ship to Gaza skaffat för att försöka bryta Israels blockad och cirka 300 människor samlades vid kajen i Malmö på onsdagskvällen för att stödja initiativet.

Det bjöds på solidaritetstal, mat och musik, alltmedan vaktlistor för det cirka tre dygn långa besöket upprättades — risken finns ju att någon försöker förhindra den vidare seglatsen, det är inte långt från kajen där anarkister sprängde hål i strejkbrytarfartyget Amalthea 1908.




Behrang Miri

 
 

 








Evert Svensson, f d riksdagsledamot








Anders Widell, maskinist

Hedvig Mollestad Trio

På Hedmanska gården i Malmö begick Hedvig Mollestad Trio sin Sverige-premiär med en sanslöst bra kombination av hårda rockriff och jazzimprovisation, kryddat med lårkort kjol, slips och vit skjorta.





















Hedvig Mollestad Thomassen utsågs till Norges mest lovande unga jazzmusiker för tre år sedan och visade också i ett nummer att hon behärskar den mer stillsamma jazzrepertoaren.








Men för det mesta var det rejält ös på hög volym, med Ellen Brekken på bas och Ivar Loe Bjørnstad som kraftfulla medmusikanter.























Hedvig visade till och med att hon behärskar Jimmy Page-stråken på gitarren.













Passa på att lyssna på dem och deras debutplatta Shoot!

söndag 15 juli 2012

Roller Derby Festival

I helgen har en Roller Derby Festival hållits på Stapelbädden i Malmö.




Där förr fartyg byggdes inom Kockums-bolaget finns här nu ett hus för egna projekt som Cykelköket, verkstaden Fabriken eller handarbetsplatsen Tantverket allt organiserat inom föreningen Stpln.


Utomhus finns en stor skatepark och på denna åkte lag från de nordiska länderna Roller Derby, en sport på rullskridskor som utvecklades i USA på 1930-talet för att i slutet av århundradet försvinna men efter millenieskiftet återuppstå som en tävlingssport, i stor utsträckning för kvinnor.



kommentator








Det som i förstone kan se ut som ett kaos följer egentligen ganska enkla regler: man kör på en oval bana och en i varje lag, en "jammer", skaffar poäng till laget genom att ta sig förbi motståndarna. 




Det byts deltagare friskt eftersom varje "heat" varar max 2 minuter och hela matchen pågår 2 gånger 30 minuter.
Allt övervakas av ett stort antal domare och andra funktionärer.



finnarna förbereder sig







Eftermiddagens final kördes mellan Sverige och Finland och blev en livfull tävling med ett överraskande slut.


Det som inledningsvis såg ut att bli en enkel seger för Sverige, man ledde med 52-26 i halvtid, blev till en mycket spännande uppgörelse i slutet när det finska laget knappade in det stora försprånget.























 






















 














 


När slutsignalen slutligen ljöd visade det sig att det blev oavgjort och i stället för att köra ett avgörande heat beslöts att det oavgjorda resultatet skulle gälla — till de båda lagens uppenbara glädje.


tack till domarna
Under hela helgen pågick även andra aktiviteter och från en scen uppträdde olika band. 

Innan finalen spelade Dipper, ett Skåneband som hållit på i drygt femton år och vars musikaliska hemvist i festivalprogrammet beskrevs som punk/rock/mayhem — och det kan man nog hålla med om.
 




















Särskilt sångaren Joachim Leksell levde ut all möjlig konstnärlig ångest i en stil som började som "hellre än bra", men genom sin ihärdighet på något sätt blev ganska bra.