Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 28 mars 2014

Tomas Lundgren är Fredrik Roos-stipendiat 2014


Ikväll är det vernissage på Moderna Museet i Malmö för en utställning av Tomas Lundgren, årets mottagare av Fredrik Roos Stipendium.

Roos startade konstmuseet Rooseum 1988 men avled redan 1991 och efter några år av oklarhet om konstsamlingarnas och lokalens användning under de första åren på det nya millenniet blev det gamla gasverkshuset en del av Moderna Museet.

Stipendiet delas ut till en nordisk konstnär under 35 år som huvudsakligen arbetar med måleri och/eller skulptur och när det nu delas ut för tredje gången är det för första gången fem konsthögskolor i Sverige som fått nominera två elever var till priset. 
John Peter Nilsson och Axel Roos

En jury bestående av personer från Moderna Museet och Fredrik Roos-stiftelsen har sedan utsett vinnaren (som denna gång har utbildats i Malmö och Göteborg) som enligt stipendiemottot ska visa ett eget uttryck och ha mod att ta risker i sitt konstnärskap.

Lundgren har under flera år arbetat med att leta upp foton från gamla arkiv, bilder han sedan har gjort sina egna målningar av. Personerna på de ursprungliga bilderna fotograferades i flera fall av det rasbiologiska institutet i Sverige under 1930-talet, men här finns också exempel från immigrantregistrering i USA och tidigare porträttmåleri.

Lundgren har totalt gjort cirka 50 målningar, vilka redan visats vid några utställningar i Göteborg, i Malmö är det sammanlagt tre olika motiv i sammanlagt sju målningar som visas och upprepningen av samma motiv målade vid olika tillfällen visar på Lundgrens intresse för frågor om tid, minnen och spår — en central dimension i mycket av de senaste decenniernas internationella konst.
I en mjuk gråskala strävar Lundgren efter att föra en dialog med de ursprungliga porträtten och både befinna sig på ett avstånd i tid och rum från den ursprungliga avbildningssituationen och samtidigt genom sitt måleri skapa en unik gestaltning av en unik människa — något som också blir en kommentar till ursprungssituationen då personerna på bilderna i flera fall sågs som typexempel på rasstereotyper.

Målningarna är antingen väldigt stora eller ganska små, två format som Lundgren oftast arbetar med. Intressantast i den rymliga hängningen på Moderna är dels den stora bilden av en flicka (Seated), dels de två mindre spegelvända bilderna av en man på väg att bosätta sig i USA (As the Other och And the Mirrored Self).

Utställningen pågår till och med den 20/4.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar