fredag 19 december 2014

Faust & Helena på Operaverkstan


Operaverkstan i Malmö har premiär idag på Faust & Helena i regi av Maria Sundqvist.
Styckets ursprung är tvåfaldigt. Dels Goethes bearbetning av legenderna om Faust, mannen som säljer sin själ till djävulen för att få framgång och rikedom. Här finns också den grekiska antikens sköna Helena som en kraftfull kvinnobild.
 


Från detta gjorde Eugène Adenis 1913 ett libretto till en årligt återkommande tävling i musik, Pariskonservatoriets Prix de Rome. 
Sara Ekman

För första gången vann en kvinna, Lili Boulanger, som visserligen kom från en i högsta grad musikalisk familj (hennes far Ernest hade vunnit samma tävling 1835, systern Nadia hade kommit tvåa 1908) men det var ändå en sensation. Det ansågs också att det var många år sedan tävlingens vinnare hade skrivit så bra musik. Lili var tyvärr sjuklig och avled fem år efter vinsten.
Leif Persson
Från detta, och med anledning av hundraårsfirandet av Baltiska utställningen, har Sundqvist skrivit en ramhandling placerad på den kopia av Fredrika Bremers barndomshem Årsta slott som byggdes upp på utställningen. Avsikten är att lyfta fram den förändrade värld som började växa fram under dessa år till följd av konsekvenserna av det första världskriget och kvinnoemancipationen bland annat.

Härlig scenografi och kläder av Leif Persson samt strålande röster från Carl Unander-Scharin, Tor Lind, Stina Schmidt och Sara Ekman (som också gjort koreografin) gör föreställningen till en fröjd att uppleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar