Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 28 februari 2015

SciFi World i Malmö

SciFi Worlds årliga mässa pågår denna helg i Malmö.




































Köerna ringlade långa idag utanför Stadionmässan och massor med utställare försöker få den rikhaltiga publiken att köpa allt från dockor till dvd-filmer och t-shirts till lasersvärd och snabbgjorda porträtt.

 
Danny Glover
Största namnet i år är onekligen Danny Glover, känd bland annat från Lethal Weapon/Dödligt vapen-filmerna, som var i Malmö för några år sedan och spelade in filmen För kärleken [2010].


Ray Park











Chad Coleman


Ian McElhinney
Vernon Wells


































Och under mässan finns det en hel del figurer från fantasy-världen som blandar sig med besökarna.

lördag 14 februari 2015

Nuno Perestrelos på Almlof Gallery


På nya fotogalleriet Almlof Gallery i Malmö var det idag vernissage på den portugisiske fotografen Nuno Perestrelos utställning Lost Empires.

 










Perestrelo, som fått en del av sin fotoutbildning i Sverige, visar här bilder från några av de industrier som var en viktig del i den nationella ekonomin under de 50 åren av militärdiktatur, från mitten av 1920-talet.
Skeppsvarv, kemisk fabrik och stålindustri är några av de platser Perestrelos besökt och fotograferat. Delvis kan man se bilderna som en del i den ”industriruinromantik” som varit populär det senaste decenniet, men förutom att bilderna i sitt nationella sammanhang blir till en kommentar kring diktaturen och det försvunna imperiet, så har de ett egenvärden tack vare den estetiska utformningen.
Färger och former skapar ett möte mellan natur och kultur med fantasy-prägel. Blommor tar över där förr hårt stål dominerade och industribyggnaderna får en helt annan prägel när funktionen som arbetsplats försvunnit.

Och Perestrelos har till och med fått med ett syskon till den av många saknade Kockumskranen i Malmö!


Utställningen varar till och med den 21/3.

Rodion Petroff på Galerie Leger


På Galerie Leger i Malmö visas nu den unge litauiske konstnären Rodion Petroffs bilder med samlingstiteln Archetypal Projections.

Ljusprojektioner i form av linjer som spelar över en ung kvinnas ansikte och kropp fyller galleriets vita väggar i ett effektfullt måleri. 

 








Liksom så ofta numera tar den mer traditionella målerikonsten sin utgångspunkt i fotografier, men blir till en gränsöverskridande bildform just genom att vara ett måleri.

För att det ska bli ett lyckat resultat krävs att hantverket håller en hög nivå och Petroff behärskar verkligen tekniken. Inte minst kvinnans ögon, som i bilderna är viktiga fixeringspunkter, har gestaltats på ett mycket skickligt sätt.
Och färgsättningens samverkan med linjernas spel gör att dessa bilder blir till något mer än porträtt, de blir figurativa målningar som rör sig kring bildkonstens elementära, kanske till och med arketypiska, uttrycksformer.
Utställningen varar till och med den 19/3.

torsdag 12 februari 2015

Malmöguide på arabiska

Idag släpptes guideboken Gå till historien — sex vandringar i Malmö  i en arabisk översättning vid en ceremoni på rådhuset i Malmö under ledning av kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson, kultur- och antidiskrimineringskommunalrådet Hanna Thomé och professor Roger Johansson från Malmö högskola.

Boken är ett resultat av samarbetet mellan Institutet för studier i Malmös historia på Malmö högskola, som ordnat en guidekurs för arabisktalande, och Malmö stad och innebär att hälften av de stadsturer som finns i den svenska versionen nu finns på arabiska.

De nyligen utbildade guiderna har alltså en förträfflig bok att använda under vårens och sommarens stadsvandringar, vilka genomförs i samarbete med ABF.