Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 27 april 2015

EU-migranternas läger kvar på Sofielund

Idag var det enligt beslut i Malmö kommuns miljöförvaltning meningen att en grupp EU-migranter skulle förflyttas från den gamla industritomt i Sofielund i Malmö där de bott en längre tid.


Men efter ett överklagande stoppades detta och det kommer antagligen att ta åtminstone ett halvår innan Länsstyrelsen fattar ett beslut i frågan.
I morse samlades trots detta uppskjutande en grupp människor för att visa sitt stöd för EU-migranterna och mediebevakningen var omfattande.
 

















Även en person som uppenbarligen var missnöjd med att ingen förflyttning skedde hade lockats dit, men möttes av en mänsklig mur när han försökte filma.





söndag 26 april 2015

Mattias Sammekull på Galleri Final

Som Galleri Finals första utställare efter flytten till Värnhem visar Mattias Sammekull upp sina säregna målningar med figurer vars huvudform omedelbart får betraktaren att haja till.
 
















Baserat på en personlig erfarenhet började Sammekull att göra denna typ av figurer med ett ovanligt långt avstånd mellan ögonen.









På andra sätt är hans måleri påtagligt klassiskt och han anför renässansen och holländsk 1600-talskonst som en stark inspiration. 

Det holländska framträder också tydligt i kläderna, interiörer och det flacka landskapet och symmetrin i hans tavlor är också något som går på tvärs mot mycket av idealen i den moderna konsten.

Utställningen varar till och med den 31 maj.

Galleri Final nyinvigs

Galleri Final i Malmö har flyttat till området kring Värnhem och nyinvigdes igår.
galleriägare Ulf Carlson

Större lokaler (antagligen billigare) och en mer generös exponering med hjälp av stora fönster kommer säkert att bidra till ett publikintresse. Närheten till det nya fotogalleriet Almlof Gallery kommer också säkert att hjälpa till.

 









Konsthögskolans rektor Gertrud Sandqvist invigningstalade och en utställning med Mattias Sammekulls säregna målningar lockade en stor publik.

Bertil Petersson på Galerie Leger


Härliga målningar och teckningar av djur ställs nu ut på Galerie Leger i Malmö.

Bertil Petersson visar sin skicklighet i att återge inte minst ansikten på djur med en teknik som präglas av strecket — det tecknade eller det målade.
 












 




Inte så konstigt då att allra bäst är hans målningar av zebror, som verkligen blir en organisk del av landskapet, liksom de vilda kattdjur av olika slag som finns i hans tavlor.

Och titta på variationen av ramar, en inte oväsentlig del av Peterssons konstnärsskap.



Utställningen varar till och med den 20 maj.

Digitaliseum — ett nytt konstgalleri i Malmö

 Igår lördag öppnade ett nytt konstgalleri i Malmö.

Digitaliseum ska inrikta sig på digital konst och ligger i den del av det industriella hamnområde i Malmö som nu så smått börjar omvandlas till lokaler för konst-, kultur- och medieföretag.
 











Första utställningen har en animation av amerikanen Jake Fried som huvudnummer, men även några tavlor av honom, vilka är de försäljningsbara föremålen.


Litet utrymme en bit ifrån allfarvägarna för den större publiken — Fredrik Weerasinghe (som tidigare varit ordförande i konstnärskooperativet Cirkulationscentralen) önskas lycka till med den nya satsningen.

lördag 18 april 2015

Eric Antoine och våtplåtsfotografering

Missa inte utställningen på Landskrona museum där fransmannen Eric Antoine visar sina foton tagna med 1800-talsmetoden våtplåt. 


Tidskrävande och mödosam och inget man använder för att ta snabba nyhetsbilder, men när man som Antoine gör porträtt och landskapsbilder blir det fantastiskt fint.


Han arbetade under 15 år som nyhetsfotograf men ville utforska andra aspekter av mediet och tar nu totalt ett femtiotal bilder per år runt sitt hus i östra Frankrike.


En videofilm som beskriver arbetsprocessen med våtplåt visas också på utställningen.


Utställningen Black Mirror varar till och med den 10 maj.
 

Demonstration mot TTIP-avtal

Demonstration på Gustav Adolfs torg i Malmö mot handels- och investeringsavtalet TTIP som håller på att förhandlas fram och i sin nuvarande form kommer att ta ifrån invånarna i de underskrivande länderna viktiga beslutsmöjligheter inte minst vad gäller ekonomin och miljöfrågor.   

Riksdagsman Daniel Sestrajcic från Vänsterpartiet var huvudtalare








fredag 17 april 2015

"Kvartett" på Malmö Opera

På Malmö Opera genomförs nu slutrepetitionerna på operan Kvartett, ett verk av den italienske kompositören Luca Francesconi som bygger på Heiner Müllers pjäs med samma namn. 

Den bygger i sin tur på Pierre Choderlos de Laclos brevroman Les Liaisons Dangereuses/Farliga förbindelser från 1782, som i sin tur blev en uppmärksammad pjäs 1985 och ledde till en filmatisering regisserad av Stephen Frears 1988 (medan romanen blev till en film i regi av Milos Forman 1989).

Müller reducerade de Laclos uppsättning figurer till två och dessas manipulationer av varandra och omgivningen är innehållet i pjäsen. 

Francesconis musik är i högsta grad experimentell och han har också samarbetat med Serge Lemouton i framtagandet av den elektroniska musik som är en viktig del av operan.


 


















De två rollerna spelas av Kirstin Chávez och Christian Miedl, Stefan Johansson har regisserat och Kvartett har premiär den 25 april.

onsdag 15 april 2015

Romeo och Julia enligt Ronny Danielsson


Bilder från repetitionsarbetet på "Transformation", en berättelse inspirerad av Shakespeares "Romeo och Julia", i regi av Ronny Danielsson och Roger Lybeck samt text av Christina Gottfridson. 

 















 




Premiär den 2 maj i Caroli f d kyrka i Malmö.