fredag 22 januari 2016

Hans Larsson på Galleri Estetica

På Galleri Estetica i Malmö visas ofta färgrik konst.

Detta gäller inte minst den pågående utställningen med målningar av Hans Larsson, Malmökonstnär som avled relativt tidigt, i en ålder av 63 år 1973.

Galleriägare Jerker Göransson fick själv i unga år råd av Larsson i sitt eget måleri och har nu samlat ihop en imponerande uppsättning av Larssons tavlor, från 1950-talets mer dämpade palett till färgexplosionerna från 60- och tidigt 70-tal.

I många av bilderna finns tydliga kristna motiv (som en kan känna igen från barndomens skolvärld) och ikonkaraktär, men speciellt porträtten har även en mer allmän existentiell dimension som är mycket stark.
 


Larssons upptagenhet av färg fick också uttryck i hans naturmotiv och intresset för rymden visar sig i ett par storslagna tavlor.

Hans Larsson sa själv att "[m]itt måleri är helt judiskt i sin figuration och helt israeliskt i sin färg. Och min Jesus är jude", vilket kanske förklarar att hans kraftfulla konst inte fått sitt fulla erkännande i kristna kretsar.

Och kombinationen av nästan naivistisk folkkonst med modernistiska formförskjutningar medförde inte heller att konstkritikerna jublade.

Vilket inte hindrar att Hans Larssons konst imponerar.

(mer om Hans Larsson finns i denna artikel i Tidningen Kulturen)

Utställningen varar till och med den 7 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar