fredag 18 mars 2016

Nyinköpt konst visas på Moderna Museet Malmö

Etel Adnan
Vernissage ikväll på Moderna museet i Malmö på ett urval av den konst som under den senaste tiden (som sträcker sig några år tillbaka) har införskaffats till denna konstinstitution med huvudsäte i Stockholm.
bilder av hus i Thailand byggt av Rirkrit Tiravanija och ägt av Moderna museet

Utställningen består av en blandning av måleri, foto, installation och video och kallas På väg mot en större värld, med ambitionen att lyfta fram konst från hela världen, inte bara den traditionella västerländska.
Ai Weiwei
Mycket välkända namn som Ai Weiwei finns här (sex av de antika stolar från Qing-dynastin som han först visade i Kassel för knappt tio år sedan) liksom internationellt kända konstnärer som inte är så bekanta för den svenske icke-specialisten.
Enrique Martinez Celaya
Starkast är Kader Attias bildspel som dels visar bilder på skadade men ihoplappade soldater från första världskriget, dels föremål och människor från andra kulturer som uppvisar en slående likhet med soldaterna — men som lagade vardags- eller rituella föremål respektive utsmyckningar på kropparna. Det hemska och det vackra blir här förenade i en tankeväckande form.
Anslående är också Adrián Villar Rojas stora  ljusbord med en mängd föremål från såväl natur som kultur. Tidens gång och föremålens förvandlingar är bara några av aspekterna i detta fascinerande verk — som var fyra gånger så stort när det visades på Moderna i Stockholm.


Pia Arke
Meric Algün Ringborg
Oscar Murillo

Utställningen finns kvar till den 16 oktober.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar