fredag 21 oktober 2016

Ann Böttcher får stort stipendium

Idag delades det nionde stipendiet, ett av Sveriges största, från Barbro och Holger Bäckströms fond ut på Malmö Konstmuseum.

Motagare är Malmöbaserade Ann Böttcher som arbetar med teckning, installationer, arkivmaterial och textil. Hon erhöll 350 000 kronor för en konst där nationalism, natur och hantverkstradition möts, vilket enligt prisjuryn inbjuder till tankeväckande läsningar av vår egen tid.


I samband med priset invigdes en utställning kallad Transmigration på museet. Där har Böttcher tagit fasta på händelser på Lofoten, från tiden kring andra världskriget till nutid.

Ett antal tomma bokhyllor från ett krigsminnemuseum som omlokaliserats, kompletterade med teckningar av granar (ett motiv som Böttcher arbetat med länge), visas tillsammans med en textil som vävts och virkats av Böttcher. 

 

 


Färger och mönster har tagits från föremål från kriget och textilen, kallad Transit portal, fungerade i sin ursprungliga utställningsmiljö som en portal för de spöken som sagts hemsöka byggnaden. Eftersom utställningen nu flyttats är den i sig själv föremål för den transmigration som är titeln på utställningen, en omflyttning som också kan betyda en förflyttning mellan olika livsformer. 


Om den tillfällige besökaren, utan dessa upplysningar, kan utläsa komplexiteten i  relationerna mellan utställningens föremål må vara osagt, men upptäckten av tomma hyllor som har lappar med namnen Nansen, Heyerdahl och Amundsen (alla norska upptäcktresanden och nationella hjältar) får åtminstone mig att associera till en västerländsk kulturfas som inte längre är giltig i en period av starka och snabba globala förändringar.

Transmigrations pågår till och med den 22 januari 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar