Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 26 oktober 2016

Halloween-utställning på Vellingeblomman

Vellingeblomman är inte bara en butik där det köps blommor. Allehanda saker till de stora högtiderna försäljs också och nu är Halloween aktuell.
Då passar man också på att ha en utställning med figurer från samtidens (huvudsakligen amerikanska) populärkultur.
Tyvärr kände man sig tvingade att plocka bort clownmaskerna efter ett tag på grund av hysterin kring påstådda attacker och hot från människor i clowndräkter, men en politisk clown fick finnas kvar.
 

lördag 22 oktober 2016

Internationell fotoutställning i Malmö

Fotografiska Föreningen i Malmö (FFiM) genomförde idag sin 16:e internationella fotoutställning (16th Malmö International Exhibition of Photographic Art), denna gång i Scandinavian Photos lokaler nära Värnhemstorget.

Föreningen har ett imponerande kontaktnät och delar ut medaljer från stora globala fotografiska sammanslutningar i flera jurybedömda klasser.

Det var främst de asiatiska fotograferna som visade upp bländande bilder och de dominerade också prislistorna i de olika klasserna.

Tyvärr fanns ingen av pristagarna i Malmö förutom vinnaren av den svenska klassen i den monokroma avdelningen (Lena Malmström är också medlem i Malmöföreningen) — inte ens de från Danmark och antalet deltagare har sjunkit jämfört med tidigare år.
Men som presentatör Nils-Erik Jerlemar påpekade, det finns nu mer än 500 tävlingar att delta i på ett år för hugade fotografer, så den digitala tekniken har inte bara omvandlat själva fotograferandet utan också underlättat möjligheterna att arrangera tävlingar.
Christer Lindberg och Nils-Erik Jerlemar
Lundaprofessorn i socialantropologi Christer Lindberg, medlem i Malmöföreningen, höll även ett föredrag om sin resa till klassiska nordamerikanska indiantrakter som en del av festivalen.

fredag 21 oktober 2016

Masten 2 invigs

Mötesplatsen (eller man kan kanske kalla det allaktivitetshuset) Masten 2 i Västra hamnen, alldeles bredvid ICA Maxi, i Malmö invigdes idag. 
 













Lokalen ska fungera som bibliotek, men även ge samhällsinformation och vara möjlig att boka utan att nödvändigtvis ha en förening bakom sig. 
kulturdirektör Elisabeth Lundgren, kulturnämndens ordförande Sylvia Björk och ordföranden i Stadsområdesnämnd Norr Janne Grönholm

Mötesplatsen var idag alldeles full av såväl små som stora människor.

Ann Böttcher får stort stipendium

Idag delades det nionde stipendiet, ett av Sveriges största, från Barbro och Holger Bäckströms fond ut på Malmö Konstmuseum.

Motagare är Malmöbaserade Ann Böttcher som arbetar med teckning, installationer, arkivmaterial och textil. Hon erhöll 350 000 kronor för en konst där nationalism, natur och hantverkstradition möts, vilket enligt prisjuryn inbjuder till tankeväckande läsningar av vår egen tid.


I samband med priset invigdes en utställning kallad Transmigration på museet. Där har Böttcher tagit fasta på händelser på Lofoten, från tiden kring andra världskriget till nutid.

Ett antal tomma bokhyllor från ett krigsminnemuseum som omlokaliserats, kompletterade med teckningar av granar (ett motiv som Böttcher arbetat med länge), visas tillsammans med en textil som vävts och virkats av Böttcher. 

 





 


Färger och mönster har tagits från föremål från kriget och textilen, kallad Transit portal, fungerade i sin ursprungliga utställningsmiljö som en portal för de spöken som sagts hemsöka byggnaden. Eftersom utställningen nu flyttats är den i sig själv föremål för den transmigration som är titeln på utställningen, en omflyttning som också kan betyda en förflyttning mellan olika livsformer. 


Om den tillfällige besökaren, utan dessa upplysningar, kan utläsa komplexiteten i  relationerna mellan utställningens föremål må vara osagt, men upptäckten av tomma hyllor som har lappar med namnen Nansen, Heyerdahl och Amundsen (alla norska upptäcktresanden och nationella hjältar) får åtminstone mig att associera till en västerländsk kulturfas som inte längre är giltig i en period av starka och snabba globala förändringar.

Transmigrations pågår till och med den 22 januari 2017.

fredag 14 oktober 2016

Öppet Hus på Studio i Malmö

Den nya mötesplatsen Studio i Malmö hade öppet Hus idag.
Öppenhet är ledordet och att stimulera kreativa möten en central dimension i den kommande verksamheten.
 

söndag 2 oktober 2016

Limhamns kalkbrott 150 år

Under helgen har Limhamns kalkbrott visats upp för intresserade besökare som en del i 150-årsjubileet av starten på den industriella kalkbrytningen i området. 
 



Tre föredragshållare förgyllde på sitt sätt festligheterna: tillförordnade stadsantikvarie Olga Schlyter, f d stadsantikvarie Anders Reisnert och historiker Johan Lundin (som ses här med present).