torsdag 28 februari 2013

Mässor för Hem & Villa samt Skånsk Trädgård

Idag öppnade de dubbla mässorna för Hem & Villa samt Skånsk Trädgård i Malmömässans lokaler i Hyllie.













Temat i år är  boendedrömmar och mängden utställare är imponerande. Här finns allt från betonggjutning och takpannetillverkare till medelhavsträdgårdar och resebolag.


Gunnel Carlson

Välkända ansikten inom trädgårdsskötsel och matlagning kommer också att under mässornas fyra dagar ge råd inom sina specialområden.

Jonas Borssén

















Peter Englander






























Publiken strömmade också till redan när portarna slogs upp för att, enligt en undersökning gjord av  tidningen Vi i villa, dels se säsongens nyheter, dels för att fynda bland mässerbjudandena.


Just medelhavsträdgårdar är tydligen, enligt samma undersökning, ett speciellt intresse för skånska villaägare. I övriga landet finns inte detta på listan över vad man önskar göra i sin egen trädgård. Grannar som väsnas, barn som skriker och fula studsmattor är det som villa ägare retar sig mest på — men i Skåne gillar 61 % sina grannar!



















glada försäljare till Hjältevadshus























 
Rundvandringen på mässorna bör ges sin tid, det finns mycket att se på.





fredag 22 februari 2013

Cecilia Lindborg på Galleri Final

Cecilia Lindborgs figurer vandrar omkring i landskap som präglas både av en i huvudsak återhållsam färguppsättning och den blandteknik hon använder sig av. Akvarell, tusch, olja på pannåer och dukar i förening med ett collagearbete som innebär att hon skär ut figurer i annat material och placerar på dukarna samspelar med bildernas innehåll på ett kongenialt sätt.


Lagren och skikten i själva tekniken lyfter fram att figurerna, som ofta står och betraktar föremål i landskapen, verkar befinna sig i världar som består av olika skikt av medvetandet.


Minnen, drömmar och fantasier är ju en given del i den modernistiska konsten och Lindborgs bilder, som nu visas på Galleri Final i Malmö, ansluter väl till detta.

 






 










Gaugain och Edward Hopper har stundtals angetts som inspiration för dessa stämningsbilder och den senares ögonblick av väntan, i mellanrummet mellan handling och konsekvens, kan nog ses som besläktad med de nästan fotografiskt fångade moment som finns i Cecilia Lindborgs bilder. 

 


















Utställningen pågår till och med den 24 februari.

Arne Persson på Galleri Estetica

Arne Perssons färgintensiva måleri ses av vissa som abstrakt, vilket han själv avvisar och hävdar att det syns ju tydligt att det är träd han målar.


 













Och visst syns det, när vi nu kan betrakta ett antal av hans målningar på Galleri Estetica i Malmö. Rent figurativt så drar visserligen målningarna åt det abstrakta genom att färgfälten är breda och enhetliga, den färgblandning som utmärker det som kallas naturalistiskt/realistiskt måleri finns inte riktigt på samma sätt på hans dukar. 

Men, som med så mycket annat, beror det på hur man ser det. För visst finns den nyanserade färgåtergivningen där — om man har en mer vidsynt blick. 

 





Och Persson arbetar inte med det klassiska centralperspektivet för att skapa djup i bilderna, men med färgernas hjälp ("varmt" och "kallt") formas ända närhet och avstånd mellan färgfälten och betraktaren — men förhållandena mellan fälten är inte infångade i centralperspektivets perceptuella ”naturlighet”.

 



Man kan kanske hävda att Arne Perssons sätt att måla rör sig mot en abstrahering av vår omgivning och att naturen (och träden) är ett tacksamt område för denna undersökning eller gestaltning av måleriets verkningsmedel och uttrycksmöjligheter just genom att inte vara av människan konstgjorda föremål.

 



Skickligt och suggestivt är det i vilket fall som helst. Och roligt att han, boende i närheten av Älmhult, använder sig av lackerade IKEA-bord som underlag för sitt måleri, ett underlag som stundtals bryter igenom och blir till en del av målningens yta. 

Underhållning Bonden & Tjyven under vernissagen









Utställningen pågår till och med den 10 mars.











söndag 17 februari 2013

Malmö Idrottsmuseum återinvigs

 
invigningsbandet sprängs




Malmö Idrottsmuseum har fått en uppfräschning och återinvigdes idag, med inledningstal av fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr.














I prydliga montrar och nischer i direkt anslutning till Baltiska hallen kan vi nu se hur kung Gustaf V (V-Gurra) spelade tennis i elegant utstyrsel och hur man en gång i tiden spelade ishockey utan några egentliga skydd.







En modell av en för hundra år sedan toppmodern gymnastiksal finns också bland samlingarna, liksom sekelgamla träningsredskap.

Zlatan har signerat en fotboll och man kan också se hur långt ifrån dagens specialsydda kängor man spelade i "på Gunnar Nordahls tid".

gymnastikdräkt 1940












Museet har alltså fått ett större utrymme, men man kunde gärna ha tänkt ett par varv till kring presentationen och utformningen.









hästmodell med äkta skinn (!)














Att rada upp föremål i montrar längs väggarna tillhör väl inte nyskapelserna inom den samtida museipedagogiken, det hade varit bättre att man försökt skapa suggestiva idrottslandskap där man som besökare fått känslan av hur det var att idrotta förr och hur hela sportkulturen förändrats.


lördag 16 februari 2013

Raoul Wallenberg-utställning på Globalen



Idag invigdes vandringsutställningen För mig finns inget annat val om Raoul Wallenberg på Globalen i Kommendanthuset i Malmö. 






 
Talare var den socialdemokratiske politikern Kent Härstedt, som uppehöll sig mycket vid Wallenbergs förmåga att visa upp ett civilkurage i en situation som krävde mod och uppfinningsrikedom för att kunna genomföra den räddningsaktion som gjorde att upp emot tiotusen judar undslapp de nazistiska förintelselägren i andra världskrigets slutskede.

Utställningen består av foton och texter på skärmar och vepor. Texterna berättar historien om Raoul Wallenberg, hans liv i den rika finansfamiljen och hans uppvaknande till en vilja att göra något betydelsefullt med sitt liv, bland annat efter att ha sett den anti-nazistiska filmen Pimpernel Smith (1941) med Leslie Howard (som dödades när hans plan sköts ner av det tyska flygvapnet 1943). 
  














Utställningen är producerad av Svenska Institutet och Forum för levande historia och skapades förra året till minne av att det var 100 år sedan han föddes. Den finns i Malmö till och med den 17 mars. 







fredag 15 februari 2013

Utställning på Mediegymnasiet


Under fredagseftermiddagen visade andraårseleverna på Malmös Mediegymnasiums inriktningar Estetisk Media och Estetisk Bild & Form upp målningar, foton och filmer som de gjort under temat sex och kärlek. 

 





 










Utställningen kallades "Sex forever" och sträckte sig från mer romantiska gestaltningar av förälskade par till bilder och texter som handlade om sexköp och destruktiva relationer.

Flera av bilderna tog utgångspunkt i romaner, bland annat Lolita av Vladimir Nabokov, samt flera texter av Jonas Gardell och engagemanget för temat gick inte att ta miste på.



Ett par av målningarna höll också överraskande hög kvalité och överlag var det spännande att se vad de gör på gymnasiets ibland ifrågasatta estetiska program.