lördag 7 juli 2012

Uppåt väggarna!


De gamla skolplanscher som producerades i Sverige från slutet av 1800-talet fram till början av 1960-talet och möttes av tidens skolelever med lika delar fascinerad förtjusning över de märkvärdigheter som presenterades i färgrika bilder och uttråkade miner när man än en gång skulle gå igenom en ointressant blommas olika delar har nu förärats en omfattande utställning på Malmö museum, kallad "Uppåt väggarna".

Omfattande i den meningen att det är ca 150 planscher från Malmös numera nedlagda skolmuseum (vars samlingar övertagits av det större museet) som visas. Det är visserligen bara en liten del av de som ursprungligen fanns samlade, men med tanke på den ämnesbredd som finns representerad är det ändå en upplysningsinsats värd att premiera när museet nu visar dem. 

Detta sker dels i ett par långa rader med en inte helt förståelig blandning av motiv och typer i bilderna, dels i några tematiska samlingar där bland annat historia, kristendomskunskap och botanik lyfts fram som områden där planscherna användes som pedagogiskt hjälpmedel.

 














Här finns onekligen en stor mängd föreställningar om både samhälle, värderingar och människor dolda i det som vid tiden för planschernas produktion sågs som självklarheter i ambitionen att lära eleverna hur världen såg ut.
 
Uppdelningen av människosläktet i fem raser, hur Jesus framställdes samt moraliska pekpinnar i vilken sorts mat som var lämplig för det uppväxande släktet att äta samsas med gestaltningar av årstidernas växlingar och dramatiserade bilder av djurarternas liv — ibland gjorda av nationella målarikoner som Bruno Liljefors.



Utställningen pågår t o m den 6 januari nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar