Idag var det släktforskningens dag över hela landet, ett årligt återkommande evenemang.
På Malmö stadsarkiv hölls fyra föreläsningar, förutom rådgivning i släktforskningens metodik.
Historikern Lars Edgren från Lunds universitet berättade utifrån sin studie Stadens sociala ordning om de olika strategier som under 1700-talet användes för att hålla statushierarkierna i ordning i Malmö. Förutom att han kunnat se en segregering i boendet (de mest inflytelserika bodde mest centralt) och var man satt i S:t Petri kyrka (man fick hyra platser) så var det också viktigt vilket bärarelag som förde de döda till sista vilan (det gick inte för sig att de som hörde till borgerskapet bar bödelns hustru).
Fredrik Björk, historiker och miljövetare från Malmö universitet, berättade om grundandet av koloniområden i Malmö för drygt hundra år sedan, deras syfte och organisering. Från stadens sida var det inte minst viktigt att få de undre sociala skikten (dess män huvudsakligen) att byta ut krogbesöket mot arbetet tillsammans med familjen på den egna kolonilotten.
Högst intressanta föredrag, som även kan få en åhörare att fundera över samtidens sociala struktureringsprinciper och kollektiva aktiviteter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar