Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 26 april 2014

Sloppis

Idag var det Sloppis — dvs loppis i Slottsstaden i Malmö.














































































































Dag 116, 2014: Skånsk sommar


fredag 25 april 2014

Dag 115, 2014: Baltiska minnen


Konst på Österlen


Påskhelgens konstrundor i Skåne lever vidare på flera ställen denna helg.

Inte minst på Fabriken i Bästekille där en imponerande samling erfarna såväl som nya målare, skulptörer och fotografer samlats.













Mest imponerande var Mattias Sammekull vars smått bisarra porträtt satte igång fantasin rejält. 

Henrik Johanssons konsthistoriska parafraser har nyligen visats på Galleri Final (Fabrikens modergalleri) men inte förlorat något av sin skicklighet eller uppfinningsrikedom.


Samma gäller Anders Udds stadslandskap,



 Åke Anderssons precisa vyer



och Mats Åkermans färg-noir-världar.

Trompe-l’oeil stod Tommy TC Carlsson för i några förbluffande målningar

och Johan Petterssons färgskimrande naturbilder har en materialkänsla som är få förunnad.

Carl Gustafsson och Marquet Pasqual visade fram subtil färganvändning i sina verk,

Lars Tunebos målade elefanter (utplacerade på överraskande platser i det urbana rummet) har lett till internationell uppmärksamhet

 














och Karl Valves collage återknyter på ett skickligt sätt till popkonstens frontalfigurer (främst Robert Rauschenberg).

John S Webb




På fotosidan fanns flera väletablerade namn med som utställare — Ewa-Marie Johansson, Martin Bogren, John S Webb och Anders Petersen, men även en ung fotograf som Julia Lindemalm.

Och bland skulptörerna framstod som vanligt Johan Thunell som den främste med sina ”Nyllen”.





Passa alltså på att titta in på Fabriken under helgen, med fikapaus och bokinköp är det inga problem att tillbringa en heldag bland konsten.

söndag 20 april 2014

Dag 110, 2014: Ögat


Bertil Warnolf på Galleri Persson

Idag är det sista dagen för Bertil Warnolfs utställning på Galleri Persson i Malmö, en utställning som i sitt fria förhållande till den surrealistiska traditionen inte fastnar i Dali-kopiering utan på ett lekfullt sätt spelar med upp-och-nervändandet av vår vardagliga logik.






























































Människor och djur samspelar på oväntade sätt, i målningar på duk och föremål — så gå och se!



lördag 19 april 2014

Dag 109, 2014: Fotbollssäsong


Konstrunda i nordvästra Skåne


Konstrundorna i Skåne öppnas traditionsenligt under påskhelgen och i den nordvästra delen kunde man under långfredagen se en hel del utmärkt måleri men också teckningar, textila verk och skulpturer.

 








Sara Stenlund i Viken (utbildad i Florens och verksam som konstnär och lärare i Spanien) visade fram en ypperlig materialbehandling i såväl skulpturer som målningar och teckningar, med en tredimensionell kroppslighet som påtagligt genomgående drag. Skolningen i 1800-talstekniken  gick tydligt fram och hela presentationen var som att, i en enbart positiv betydelse, träda in i en ateljé för ett par hundra år sedan. 






Att en så pass ung konstnär kunnat uppnå en så hög skicklighet i uttryck och även hänvisningar till antiken och medeltiden med så olika tekniker är imponerande.









Yayoi Kiyota Malms skulpturer, som finns att beskåda i Höganäs, är utsökta fantasivarelser med distinkta drag av hennes ursprungskulturs animationsmästare Hayao Miyazaki eller WALL-E. 


Färger, former och uttryck får här en alldeles unik keramisk utformning och är ett måste att se för den som på minsta sätt är intresserad av konstnärlig gestaltningsförmåga. 

 








 









Ulf Eklund med verksamhet i Viken och med några fler år inom yrket än grannen Stenlund, presenterade en uppsjö målningar med klara drag av såväl den surrealistiska traditionen som Monty Python och steampunk. 

 
 












Lekfullt och samtidigt allvarligt, med en hel del krigsreferenser (inte minst i form av piloter och flygplan), gav Eklund, som belönats av EU för sin konstnärliga verksamhet, en uppvisning i att även ett artisteri som är variationer på ett tema kan uppnå höga höjder.

Mats Rydstern i Krapperup visade på ett liknande sätt hur en koncentration kring ett visst sätt att måla kan medföra variation och inte tröttande upprepning.

 











Den detaljrika naturskildringen men också stillebenmåleriet må ha gamla anor, men utfört på detta skickliga sätt blir den aldrig gammal. En kopia av en Mondrian-inspirerad stol från 1918 förhöjde ytterligare intrycket.

Välberesta Camilla Tvingmarks färgrika ”stenkakor”, Lena Crönströms akvareller (bland annat utformade för Svenska Akademin som en del i Nobelpriserna) och Gunilla Peterssons textilier är andra inslag väl värda att besöka i årets omfångsrika konstrunda i nordvästra Skåne.