Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 30 november 2012

Malmö Live

Malmö stad och Skanska presenterade i går hur arbetet fortlöper med det stora hotell-, kongress- och konserthuscentret på hamnområdet i centrala Malmö, kallat Malmö Live.

Malmös stadsdirektör Jan-Inge Ahlfridh, Skanskas projektdirektör Staffan Andersson och  projektchefen för det nya konserthuset Lennart Andersson informerade, både inomhus och så småningom utomhus.


Mellan 50-70 personer arbetar just nu med bygget, men i sin mest intensiva fas kommer man att ha cirka 600 personer igång samtidigt. Gjutningen av betongplattan pågår just nu, ett arbete som sker under övrig marknivå vilket gör att det inte är så spektakulärt och intressant för allmänheten. Viktigt är dock att det inte blir för kallt och snöigt i denna fas för då kommer arbetet att fördröjas.

modell av området med konserthus, kongresscenter och hotell




Efter årsskiftet kommer däremot bygget att bli synligare när 17 000 kvadratmeter konserthus, 21 000 kvadratmeter hotell och 8 000 kvadratmeter kongressanläggning börjar dyka upp.


konserthuset idag





Speciella hänsyn har fått tas när det gäller akustiken i konserthuset eftersom Citytunneln ligger bara tio meter längre ner, men projektledningen hävdar att det inte har haft någon betydelse för bygget i stort.


hotellingången

De tre stora offentliga enheterna beräknas stå färdiga sommaren 2015, två bostadshus och en kontorsbyggnad året därpå. Bygget kommer även att påverka gatusträckningarna i området, bland annat blir Neptunigatan genomfarten till Limhamn medan Citadellsvägen avslutas vid centret.






Tilläggas kan att Malmö högskola bygger ett nytt hus på andra sidan Neptunigatan, kallat Niagara, även det med inflytt 2015.


torsdag 29 november 2012

Design S och Anki Gneib

"Kaleido"
På Form/Design Center i Malmö var det i kväll vernissage på den nya utställningen med pristagarna i den nationella designtävlingen Design S som hålls vartannat år.


"Braille Box"


















"EzyStove"






"Herbarium"














"Havet"










10 designers visade upp sina vinstgivande produkter, allt från mattor till rullstolar och kokkärl — en imponerande bredd.

"OP-1"







"Delta 26 Open"

















"Kaskad"


"Bolon Create"





















"Panthera X"

Design S-presentationen varar till och med den 27 januari nästa år.


Samtidigt var det också vernissage för den Stockholmsbaserade arkitekten och designern Anki Gneibs utställning Holy Night, Silent Cargo.
















Hon har låtit svarva ljusstakar kallade Holy, flera av dem rejält stora (lämpliga för placering i kyrkor), i Finland och sedan i ett parallellt projekt, Silent Cargo, låtit fotograferna/konstnärerna i kollektivet SX70 frakta dem till Stockholm, iklädda kostymer. Avsikten var att se vad som händer i detta säregna möte mellan fysiska föremål av ovanlig storlek, människor och landskap. Detta har dokumenterats genom fotograferna Kristian Pohl och Eirik Vandvik Johnsens egna bilder.

Denna utställning varar till och med den 13 januari nästa år.



tisdag 27 november 2012

Det historiska Rosengård

Jeanette Rosengren, som driver Kira förlag i Malmö, höll i kväll ett intressant föredrag på Malmö Stadsarkiv om området Rosengårds historik.

Baserad på boken Ett annat Rosengård som gavs ut på Kira förra året fick vi åhörare följa historien om Herrgården och dess lantegendomar alltifrån början av 1800-talet till dagens Rosengård, som mest är nationellt beryktad för oroligheter men för dem som befinner sig i närheten så tydligt består av så mycket mer än det.

Rosengren lyfte fram flera av de kvinnor som annars fått hålla till i bakgrunden när den framgångsrika industrisläkten Kockums ägande åren 1848 till 1959 av detta stora område i östra Malmö beskrivits. Inte minst gäller det de två systrarna Hilda och Ida som, ogifta och utan barn, framgångsrikt drev Rosengårds lantbruk under stora delar av 1900-talet.



måndag 26 november 2012

Det utsträckta köket

På Galleri Rostrum i Malmö pågår under ytterligare en knapp vecka utställningen Det utsträckta köket där Christel Lundberg och Peter Dacke har gjort just detta, sträckt ut det vardagliga köket (med särskild betoning på kylskåpet) till en ovanligt omfattande rumslig gestalt.







Avsikten är att synliggöra relationerna mellan det privata och det offentliga, men även det lokala och det globala.
















Upplevelsemässigt skapar hängningen av köksredskap och kylskåpsinnehåll inledningsvis ett leende på läpparna och tanken: ja, just så här ser det ut i köket — men på ett lite annorlunda vis.













Projicerad på det kylskåp som står i det inre rummet kan vi också se bilder på kök i en mer historisk kontext, men också hur sopbergen växer i världen. Insikten om detta växer också allteftersom man som betraktare vandrar genom rummen — och även upptäcker kylskåpet utanför fönstret, även det försett med ett kålhuvud på toppen.
















Slutpoängen visar sig vara att Rostrums lokal för inte så länge sedan var en — kylskåpsbutik!


Utställningen varar till och med den 2 december.



söndag 25 november 2012

Julsalong i Höllvikens konsthall


Bredvid Vikingamuseet i Foteviken ligger Höllvikens konsthall och där har precis årets Julsalong, den femte i ordningen, öppnats. 13 konstnärer som tidigare under året haft egna utställningar i lokalen fyller alla skrymslen och vrår med sammanlagt ett hundratal verk.




Ägaren Ronny Johnsson har själv med en hel del tavlor, gjorda i akryl på skrovliga ytor, vissa i en intensiv röd ton, andra i en mer dämpad beigegrå färgskala — men hela tiden uttrycksfulla.

Birgitte Söndergaard

Några mer kända namn finns också med. Ardy Strüwer deltar med både litografier och glasskulpturer i sin välbekanta surrealisminspirerade stil, 

 




medan Birgitte Söndergaard har experimenterat med olja på papper i några fina porträtt. Däremot är jag inte så förtjust i Camilla Lundén kvinnofigurer.

 





Sydafrikanskan Tay Dall imponerar med sina rörelse- och färgintensiva dukar, Ulla Göransson förenar en mer europeisk modernism med mer mystiska inslag och ibland (inte alltid, vissa verk hamnar för nära det dekorativa beställningsmåleriet) får Ronny Rodhammar oljan att ge ifrån sig ett mystiskt skimmer,

 




 



alltmedan fotografen Alf P. med hjälp av ett egenhändigt dataprogram har bearbetat sina foton till att bli fantasifulla collage på papper.

 









 
Några skulpturer finns också med och som vanligt stjäl de nästan föreställningen från måleriet. Marita Occellis kvinnofigurer i glas har en stark närvaro trots sin bräcklighet och Kerstin Sehlstedts krukor visar en variation i ytans textur som skapar en väldigt fin rumslighet.

 









Sammantaget en god julsalong med variation men också en sammanhållande linje genom det färgstarka och uttrycksfulla.


Utställningen varar till och med den 22 december.



Jazz med Peter Asplund

Trumpetaren och sångaren Peter Asplund genomförde på lördagskvällen en konsert på Moriskan i Malmö tillsammans med den nyskapade Malmö jazzkör under ledning av Almaz Yebio. Det både svängde och bjöds på mycket mellansnack av Asplund.








Det senare hade han enligt egen utsago lärt sig genom att titta på klipp på YouTube med de stora amerikanska underhållarna. Det var överhuvudtaget mycket prat om standardlåtar och Den Amerikanska Sångboken inför den talrika publiken, i en stämning som närmast går att jämföra med picknickkonserterna på Victoria-teatern (med ungefär samma åldersfördelning, påtagligt högre genomsnittsålder än de flesta andra arrangemang på Moriskan).






























Kanske som en konsekvens blev trivsamheten möjligen lite för mycket betonad, det bet sällan till i låtval och uttryck, trots den uppenbara skickligheten hos de inblandade. Asplund själv fick tillfälle att glänsa såväl i spel som i sång, pianisten Adam Forkelid imponerade med teknisk skicklighet,  medan basisten Hans Andersson och trumslagaren Bengt Stark stod för en utmärkt rytmsektion.

















Den nya jazzkören fungerade huvudsakligen väl och ambitionen är att denna konsert, som arrangerats genom ett samarbete mellan Lunds universitet, Malmö högskola och Körcentrum Syd och utannonserats som ett unikt tillfälle, ska upprepas på en nationell turné. Klart är i alla falla att musikerna var mycket nöjda med samarbetet.













lördag 24 november 2012

Björn Almviken

"Stadsscen"
På Galleri Final i Malmö ställer den Trelleborgsboende konstnären Björn Almviken ut sina intensiva akrylmålningar samt några riktigt fina skulpturer.

Almviken har varit verksam sedan 1970-talet och haft flera utställningar, men hållit en ganska låg profil och därmed inte blivit en rikskänd målare. Utställningen på Final visar dock att han är värd en större uppmärksamhet.








Några av de större målningarna har ett upplägg som Almviken arbetat med länge. Det är nästan bataljmålningar kring storstadslivet, en kaotisk värld med så många ingredienser att det vid en första anblick kan verka som om allt bara flyter in i vartannat.

"Pärleporten"




Men tittar man närmare slås man av alla detaljer som leder till en fördjupning av målningarnas teman. Dödskallar, vanliga vardagsscener och Apokalypsens ryttare samsas om utrymmet och formar ett genuint kalejdoskop över (den moderna) människans existensvillkor.





























"Självporträtt"






På senare tid har Almviken även använt samma grundelement till att göra porträtt, som på detta vis får en mångfasetterad framträdelseform helt i linje med det övriga måleriet.

"Råtta från ostkällaren"














Almviken är också en hängiven bärnstenssamlare, vilket märks i hans keramikskulpturer. Bärnstenarna blir till extra förhöjningar på de ofta groteska eller skräckbetonade figurer han framställer på ett imponerande sätt, både rent tekniskt och genom sin kraftfullhet.



"Paus"

Utställningen varar till och med den 16 december.