Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 27 november 2011

fredag 25 november 2011

Foto = svartvitt

Och jag undrar vad de fotografer som tar bilder i färg och med skärpa tycker om den jurykonsensus som hävdar att de förstklassiga bilderna görs i svartvitt/monokromt och (helst) utan påtaglig skärpa?

Årets fotobok

Det är lika bra att också (förutom Martin Bogrens pris) nämna att Maria Miesenberger, skulptör och bildkonstnär, fått Svenska Fotobokspriset för Sverige/Schweden av Svenska Fotografers Förbund.

I juryn satt Marianne Lindberg De Geer (konstnär, scenograf, maskör och dramatiker), Julia Peirone (fotokonstnär), Aron Mörel (redaktör för Londonbaserade förlaget Morelbooks), Ruben Östlund (filmregissör) och Eric Ericson (konstnär och författare).


Efter att ha sett (en del av) bilderna upphängda på Liljevalchs väggar som en del av utställningen Helvete är min reaktion att de är suggestiva, men inte av det skäl som anges i prismotiveringen eller av konstnären själv.

Det är inte aktiviteten att fylla i människor från åskådarens egen livshistoria i de svarta fält som Miesenbergeer tuschat över på familjebilder som blir den starka upplevelsen, utan att skuggestalterna blir till skräckfigurer från familjelivets monsterkabinett — en avsevärt svartare (!) upplevelse än den som har sanktionerats som den officiella.



Och att som juryn skriva om boken att den är "Klockren. Kulturkonsumentens drömgodis i perfekt förpackning" blir närmast obegripligt.

torsdag 24 november 2011

Martin Bogren får stort fotopris

Scanpix stora fotopris på 100 000 SEK har gått till den i Malmö boende Martin Bogren. Juryn belönade honom för hans bilder från hemorten Skurup med bland annat denna motivering: "säker och närvarande i sitt fotograferande och sättet denne delar med sig av denna plats ter sig alldeles naturligt".

Scanpix är Skandinaviens största bildbyrå och det Stora Fotopriset ges till en yrkesverksam fotograf som bäst skildrar det svenska samhället och tar tillvara traditionell dokumentärfotografi eller som på ett nyskapande sätt bidrar till att utveckla bildjournalistiken.

Martin Bogren säger detta om utställningen Lowlands där dessa bilder presenteras: "Det var här jag växte upp. När jag var barn längtade jag härifrån. Till något som var större, något som var mer. Byn var begränsande och världen där utanför ett väntande äventyr. Jag har återvänt hit nu. Med kameran som ursäkt – för att söka efter minnen. För att förstå den längtan bort som jag kände under uppväxten."

Fotografiska i Stockholm, som just nu visar  utställningen, skriver detta: "I Martin Bogrens Lowlands möter vi en bildberättelse som spelar mellan dokumentärt, drömskt och högst personligt. Under flera år återvände Bogren till sin barndomsby i Skåne och i de subjektiva skildringarna möter vi Bogrens minnen, men även de människor som fortfarande lever kvar i byn. Bogrens svartvita bilder framkallar en känsla av att kliva in i en annan värld där tiden tycks ha stått stilla."





















Efter att ha sett utställningen kan jag hålla med om att en del av bilderna har en uppenbar kraft och närvaro, men flera andra har en diffushet som bara undantagsvis uppvisar genuina drag av originalitet och en konstnärligt rik vision.









Utställningen kommer till Landskrona Konstmuseum i januari.

tisdag 22 november 2011

Paper trails

Tove Kjellmark
Jenny Berntsson
På ett av Malmös äldsta konstnärsdrivna gallerier, det ambitiösa Galleri 21, blir man ofta stående i ögonblicklig förundran över den variation som de bildkonstnärliga uttrycken kan uppvisa.

Niklas Elmehed

Maria Bajt














Den nu aktuella utställningen med fem konstnärer, kallad Paper trails, består visserligen av teckningar (inte så ovanligt redskap) men variationen i stil och utformning är slående. Med ambitionen att med teckningens hjälp "spegla samtidens spår" ser vi här allt från det porträttlika till det abstrakta, det omfattande till det koncentrerade.

Anna Kupiainen (t h)



Utställningen varar t o m den 4 december.

Thale Vangen

På lilla Galleri Ping Pong i Malmö ställer den norskfödda, men Malmöboende, konstnären Thale Vangen ut tolv läsplattor, inhysta i trälådor och stående på smala trefotsben.

På skärmarna syns människor i mycket täta närbilder röra sin ansikten i något som ser ut som både hysteriska skrattparoxysmer och tortyrplågade konvulsioner. Närheten till både ansikten och emotioner gör att verket Erövrarna får en mångtydig betydelse.

Är det människorna på bilderna som erövrar världen genom sina skratt eller blir de tvärtom erövrade av dem som utanför bildramarna påverkar dem så starkt att de inte kan förhålla sig avvaktande neutrala (som några av de avbildade i det längsta försöker göra)?

Invaderade av andra krafter och manipulerade (de facto kittlas de av Vangen) reagerar vi med klicheer som i förstone ser ut som spontana uttryck av glädje, men i förlängningen blir till gestaltningar av en (underhållnings)kultur som löper amok.








Utställningen pågår t o m den 3/12, se den och få en hälsosam dos motmedel till den annalkande julens försök att få oss medvetslösa av mekanisk glädje.

Nils Gunnar Zander

På Galleri Persson i Malmö ställer Nils Gunnar Zander ut en samling målningar och skulpturer som alla har  både en fysisk materialitet och ett existentiellt djup som imponerar.

Född 1944 och utbildad konstnär på 60-talet tog Zander intryck av bland annat Paul Klee och Jackson Pollock, vilket är påtagligt i färgval och måleriteknik.






Och användandet av en palett som visar på en påtaglig inspiration från hans år i Australien får den ofta förekommande skuggfiguren i målningarna att anta närmast mytologiska dimensioner (något som förstärks av de associationer man kan få till det sista fotot av Strindberg i snöyra på Drottninggatan i Stockholm eller James Dean på vandring i regnrusk på Manhattan).

Men modellen kommer enligt uppgift från måltavlor på militära skjutfält.








Skulpturerna på utställningen är till storleken små, men med ett kraftfullt och varierat uttryck.




Här finns alltså mycket att uppleva på det trivsamma Galleri Persson!

fredag 11 november 2011

Galleri Persson

I morgon lördag har Galleri Persson i Malmö vernissage på sin nya utställning.

Det är Nils Gunnar Zander som ställer ut målningar och objekt. Ser spännande ut, recension kommer.

lördag 5 november 2011

Gunilla Widholm

I elfte timmen fick jag tillfälle att se utställningen av Gunilla Widholms grafik på Galleri Persson på Gamla Väster i Malmö.

Skira växter i allt annat än oskuldsfull gestalt genom den grafiska teknikens motspänstighet och egenliv dominerar.
foto: Tommy Svensson





Utställningen ingår i höstsatsningen "Grrrafik 2011" som arrangeras på flera platser i Skåne och avslutas i morgon söndag.

fredag 4 november 2011

Påven träffad av en meteor

foto: Chang W. Lee/The New York Times

När får man se något liknande i en svensk konsthall?


Maurizio Cattelan ställer ut på Guggenheim-museet i New York (se artikel här).