Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 30 november 2013

Adrian Johansson

Adrian Johansson har under flera år ägnat sig åt att med oljemåleriets hjälp undersöka stadslandskap och hur de formas av ljus.

Hans målningar har haft karaktären av strikta geometriska gestaltningar av det urbana (specifikt New York), där igenkänningsfaktorn är uppenbar.




Under senare tid har det "välordnade" i dessa målningar blivit mer "kaotiskt" — men inte för den sakens skull mindre tydliga bilder av staden.




 

Johanssons utställning på Galerie Holm i Malmö visar på båda tendenserna — och det är riktigt bra. Här finns både den intensivt röda och det svalt blåa i versionerna av det urbana och trots de i en mening begränsade formerna har Johansson en färgkontroll som skapar laddade rumsuplevelser.



Utställningen varar till och med den 15 december.










torsdag 28 november 2013

Förfluten höst


Så här såg hösten ut för några veckor sedan i utkanten av Malmö.


Gusten Grodslukare på Hipp

Ole Lund Kirkegaards burleska berättelse om Gusten Grodslukare har premiär på lördag (30/11) på Hipp i Malmö.
































Andreas Palmaer har gjort bearbetningen, Joachim Siegård har regisserat.

























Pressvisningen utlovar en både rolig och finurlig pjäs och Henrik Svalander som Gusten är en härlig typ.




tisdag 26 november 2013

Gatukonst i Malmö

Idag var detta några av målningarna på planket vid Folkets Park i Malmö.






















Målningarna här ligger inte alls efter i kvalité och uppfinningsrikedom de som görs på den första tillåtna platsen i stan för graffiti och målningar, P-huset Anna — snarare tvärtom.





Öppet hus på Musikhögskolan i Malmö

Musikhögskolan i Malmö hade öppet hus idag, för att ragga kommande studenter men också visa upp vad de nuvarande studenterna kan.




Alla möjliga genrer exponerades, från det mest klassiska från den europeiska konstmusiken över tango till helt samtida pop/rock.


Ett par av rockkonstellationerna visade sina färdigheter, speciellt band nummer 1 var bra (det andra bandet heter band 2).

























söndag 24 november 2013

Ola Nilsson


Ola Nilssons utställning på Galleri 21 i Malmö, med den långa titeln Space orgaized by men to be used for a purpose unknown,  är en till synes simpel isärtagning av ett antal föremål — men bakom detta finns en intrikat undersökning av minne och identitetskonstruktion.

 











Nilsson har redan tidigare arbetat med den psykoanalytiska processen där tystnad och icke-svar i isärtagandet av fastlåsta objektbindningar är en viktig del. 



Nilssons dekonstruktion av vardagliga föremål blir på motsvarande sätt en väg till att komma innanför de vanliga konstruktionerna av identitet — allt baserat på grundidén att försöka förstå en äldre manlig släktings existens.

 







En banduppspelning i galleriets inre rum formar ytterligare ett element till denna aldrig färdiga eller definitiva förståelsekonstruktion, liksom en videoinstallation i galleriets tredje rum.

Som en förstärkning av metainslaget har Nilsson även tillfogat den långa ansökan om medel för konstnärligt utvecklingsarbetet han gjorde (pengar han aldrig fick) som en del av utställningen, elegant sammanfogad med föremålen.


Utställningen varar till och med den 1 december.











Eva Lena på Vasli Souza


Att ha en utställning med en konstnär som man inte kan hitta någon information om, som är dålig på att kommunicera i god tid innan vernissagen, som skickar sina utställningsföremål i en låda som man måste packa upp själv och som inte vill ge sig till känna om hen överhuvudtaget dyker upp invigningshelgen — det kan inte vara lätt för en galleriägare.

Men det här är det som Rasmus och Marcio, som står bakom fotogalleriet Vasli Souza i Malmö, har stått inför vid den nya utställningen Fur — walk in closet.

Konstnären Eva Lena vill behålla sin anonymitet och istället låta temat kring identitet och kulturella masker och dräkter tala genom sina bilder.

Bäst sker det genom den serie mindre foton som löper över väggarna i det inre rummet i galleriet. Eva Lena har fotograferat en klädställning med pälsar på olika ställen i världen, från Malmö till New York (eller tvärtom). Det är noga angivet på bilderna var de är tagna och miljöerna på dessa svartvita bilder rör sig från fattigområden till Wall Street.

Pälsarnas symbolvärde för exklusivitet blir kanske mer skärande i mötet med dem som inte har några pengar, men även i mer välmående miljöer är pälsarna annorlundahet slående.

Frågan om identitet och kulturella masker präglar även dubbelbilderna på en ung kvinna i vad som verkar modebilder, där negativet och den positiva kopian blir till inverterade spegelbilder av varandra.

Och de stora bilderna med närmast krigsmålade individer ger paradoxalt nog  både intryck av egensinnighet och uniformitet, även i fråga om genus. 

 



Släktskapet med andra kulturers maskskapande betonas också genom en serie bilder på dessa, presenterade närmast som i en insektssamling.

 










Mittemot finns även en stor målning av en medelålders man som verkar sitta ensam i regnet medan skuggorna av festande människor syns bakom honom. Och i närheten ett antal bilder på Marlon Brando: ska detta lyfta fram formandet av (populär)kulturella ikoner?


Kanske finns någon del av någon sorts svar på frågorna som utställningen väcker i de bilder på en ung flicka som förts samman vid galleriets ingång under namnet "Apple contact sheet". På golvet ligger också ett äpple. Är det ursprungssynden, sökandet efter kunskap och det efterföljande utkastandet ur paradiset, som fått som konsekvens vår kulturs besatthet kring frågan om identitet: vem är jag?


Utställningen varar till och med den 22/12.

Håkan Wester


Västgötabon Håkan Wester presenterar nu på Galleri Persson i Malmö ett antal av sina skulpturer i trä och akrylplast. 

 










Noga utformade med linjal och passare och sedan utsågade till mindre eller större skulpturer lyckas Wester med konststycket att få dessa geometriska former att bli till svävande och sensuella.

 


Allra bäst lyckas han med detta i de mer färgrika akrylplastverken, med höjdpunkter i ett par vingformade röda läckerbitar.

 







Wester har också gjort en del offentliga utsmyckningar och då även arbetat i rostfritt stål eftersom skulpturerna annars skulle slitas ner för snabbt i utomhusmiljön. Bland annat har han gjort en variant på den taggform som också finns på Galleri Persson — men tre meter hög och infogad i en vägg på en skola på Hisingen.

 







Utställningen pågår till och med den 15 december.


Anders Mattsson


Anders Mattsson arbetade under drygt 35 år som fotograf för teatrarna och dansinstitutionerna i Malmö och visar nu på det sedan en tid nyöppnade Galleri Lilith Waltenberg exempel på sin skicklighet som scenkonstfotograf.


 










Bilderna är tagna i samband med att den berömda tyska koreografen Pina Bauschs dansföreställning Våroffer framfördes i Malmö 1998 och visar med sina färgbearbetningar och kompositioner Mattssons förmåga att fånga framträdandets kvalitéer — något som också förstärks av den kongeniala hängningen i galleriet.



Mattsson har under senare år även arbetat med framställning av handgjort papper och på utställningen finns även två ytterst vackra exempel på detta.


Vintage-mässa

















Under lördagen hölls vintage-mässa i Limhamns Folkets Hus, organiserad av Vintage Malmö och Kul på Limhamn.


















Mycket klänningar och hattar, en del skor samt lite annan.

Rätt mycket andra världskriget-stuk.

Och beledsagat av sång med tidstypisk musik.