Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 12 februari 2011

Yngve Holen


I norrmannen Yngve Holens utställning Parasagittal Brain på Johan Berggren Gallery i Malmö får vi se en stor mängd vattenkokare kapade till hälften av sin vanliga storlek.

Vad ska det betyda? Liksom i så mycket annan konst under de senaste hundra åren är det inte helt givet vad föremålen ska syfta på, inte ens när de är föreställande/figurativa. En självklar koppling mellan tecknet och betydelsen har, om den någonsin funnits, försvunnit under modernitetens utveckling.

Så kan man säga något om vad dessa halva vattenkokare betyder?

I galleriets presentation av Holen (född 1982) anges att halveringen hänvisar till hans intresse för den mänskliga hjärnans uppdelning i två hälfter, med skilda funktioner. Det sagittala planet är i anatomin den linje som skiljer den vänstra från den högra delen och de parasagittala är de plan som är parallella till det sagittala — med den i det här fallet vidare betydelsen av tvekan, det som inte är definierat.

Kan man då säga att vattenkokarna och det handfat som också delats i hälften och blivit till fruktfat, tillsammans med de bilder som finns på väggarna av konstnärens frukost, betyder en tvekan inför vanligtvis så självklara fenomen som ätandet och vår fysiologiska existensgrund?


Själv ser jag mer det lustfyllda i föremålen, en insikt om allt det som finns dolt inom eller bakom det uppenbara, i en omedelbarhet som ett estetiskt förhållningssätt till vardagstingen kan uppenbara och en funktionsomvandling som öppnar upp möjligheter i det egna livet — även om man inte vill såga sönder sin dagligen använda vattenkokare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar