Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 9 december 2014

Runo Lagomarsino får Bäckströmstipendiet


Barbro och Holger Bäckströms stipendium är ett av de största konstnärliga priserna, även i ett internationellt perspektiv, men också märkligt nog ganska okänt. Barbro var en mycket skickligt konstnär själv, inte minst är hennes nätfigurer av yppersta klass, och priset ska gå till en ung svensk konstnär med syfte att stödja dennes fortsatta utveckling till en viktig kraft i svenskt konstliv.

Prispengarnas storlek är beroende av hur börsen utvecklas och därför delas inte priset ut varje år men nu var det dags igen efter ett treårigt uppehåll — summan är i år 350 000 kronor.

Runo Lagomarsino är en 37-årig Malmö-konstnär med argentiskt påbrå, halva året verksam i Brasilien, och årets pristagare. 

Han finns representerad på många internationella museer och konsthallar och hans övergripande tema handlar om relationen mellan västvärlden och jordens övriga befolkning, med blickar på den koloniala historien och dess sentida efterföljd.
Konstmuseets chef Cecilia Widenheim







I samband med priset öppnades även en utställning med fem nyare verk av Lagomarsino på Malmö Konstmuseum.

Guldet och dess mer prosaisiska baksida gestaltas i Violent Objects, medan västerlandets erövringar av andra kulturer visas i There is always a day Away som en serie föremål, uppradade som på ett museum.


 
 
 











Ett skämtsamt självporträtt, ett videoverk som följer de fyrtio minuter det tar för en polaroidbild att framkallas samt en diabildsvisning som fokuserar på alla de belysningslampor som INTE fungerar på det stora Pergamon-museet i Berlin kompletterar Lagomarsinos utställning, som varar t o m den 25 januari.

Runo och Sydsvenskans Eskil Fagerström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar