Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 3 december 2014

The Name of Us

Nils Bergendal
Bokrelease i kväll på Galleri Ping-Pong i Malmö.

Nils Bergendals bilder tagna med storformatskamera under nedpackningen av föremålen på Zoologiska museet i Lund presenterades i bokform under närvaro av fotografen själv samt Peter Törnqvist som skrivit en text som också ingår i boken.















Ett par av bilderna finns också under ett par dagar uppsatta i galleriet — stora bilder, vars miniversioner i den lilla boken föranledde frågor från besökarna om orsaken till denna skillnad.

"Jag föreställer mig att man oftare tar fram en liten bok ur hyllan och att printarna är stora — ja, det beror på att storformatskameran kan göra detaljrika förstoringar, som kan visas på stora utställningsväggar", förklarade Bergendal. Bilderna har också tidigare visats på Dunkers i Helsingborg och galleri Kontrast i Stockholm och det tog ca ett år och ett femtiotal heldagar av fotograferande för att dokumentera nedpackningen.

Vad förmedlar då bilderna för tankar och känslor? Bilderna (i svartvitt förstås) av flytten aktualiserar att museet, som öppnade 1735, skapades i en värld där katalogiserandet och monterpresentationen antogs kunna skapa tillräcklig kunskap om världen.

Peter Törnqvist med läsare






De nedpackade eller försvinna djuren och människofigurerna ger en stark känsla av det förgångna där museet blir till ett minnesplats över en kunskaps- och vetenskapssyn som inte längre uppfattas som tillräckligt mångfasetterad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar