Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 6 maj 2012

Slottsmöllan i Malmö återinvigd


Slottsmöllan i Malmö återinvigdes under lördagen inför en stor skara intresserade åskådare. Möllan, som byggnadsminnesförklarades 1993, har med undantag för en visningsdag i fjor varit stängd för besökare under de senaste fyra åren för att repareras och sättas i brukbart skick.

 





Stadsantikvarie Anders Reisnert gav under öppningsceremonin en kort historik över de möllor som funnits på platsen i närheten av Malmöhus slott. För det är inte den ursprungliga från 1600-talet som vi nu ser, den brann upp i mitten av 1800-talet när arrendatorn skulle reparera den stubbamölla som då var tvåhundra år gammal. 

Men samme arrendator lät bygga en ny av holländsk typ (ritad av samme man som konstruerade Kronetorpsmöllan vid motorvägen mellan Malmö och Lund), en konstruktion som inte var så komplicerad att vrida runt — Reisnert antydde också att det kanske var därför den gamla brann ner. 

 


Möllan var i drift fram till andra världskriget och bland lördagens besökare fanns även en numera 95-årig man som arbetade där före kriget som springpojke.





















Efter sedvanliga tack till de som möjliggjort restaureringen — inte minst Malmö Förskönings- och Planteringsförening — sattes så till åskådarnas applåder de nya vingarna igång av motorn i möllan, som denna dag fick vara drivkraften. 



Se även information från Malmö kommun här





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar