Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 22 maj 2012

Reuterswärds Non violence


I Malmö avtäcktes under tisdagen ett av den svenska konsthistoriens mest kända verk, Carl Fredrik Reuterswärds Non violence
 






Men den har väl funnits i stan sedan början av 1990-talet protesterar vän av ordning — vilket är helt sant. Men i samband med de omfattande nybyggnationerna kring Centralen och Västra Hamnen flyttades skulpturen från sin tidigare placering utanför Börshuset och har nu hamnat på Bagers plats, invid en av de nya uppgångarna från Citytunneln.
Vilket är ett utmärkt ställe för Reuterswärds protest mot våldet, skapat efter dödsskjutningen av John Lennon 1980 och i sin första version placerat i FN-byggnaden på Manhattan. Hans revolver med en knut på pipan får en exponering som kan bidra till att ytterligare förstärka arbetet mot det våld som i medierapporteringen kommit att definiera livet i Malmö. 
 





Som ett led i detta arbete presenterades också en något mindre kopia av revolvern, gjord av elever på Apelgårdsskolan i Rosengård, i ett projekt som ursprungligen startades i Sydafrika för att ge barnen ett hopp om framtiden. Apelgårdsskolans revolver är också en mycket mer färgrik protest, som står sig väl mot Reuterswärds kraftfulla bronsstaty som en gestaltning av en ljusare framtid.
 
 









Under avtäckningen, som utfördes av Malmös mest inflytelserike politiker, Ilmar Reepalu, fanns såväl den nu 78-årige konstnären som representanter för den internationella organisationen The Non-violence Project närvarande.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar