Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 12 oktober 2013

Land i sikte


Søren Hüttel
Danska trion Rasmus Lütken, Søren Hüttel och Rasmus Danøl  har sedan flera år samarbetat i olika temautställningar och nu är det dags igen, på Galleri 21 i Malmö.

Land i sikte är titeln och syftar på att deras målningar och installationer tar upp resandets/sjöfarandets dimensioner ur ett kulturellt och kulturkritiskt perspektiv.


 








Semester- och kryssningsresandets föremål och tecken renodlas av Hüttel som genom fotografier, bildskärmar och ett strandparasoll suggererar fram semesterresans komplicerade betydelser för (den västerländske) turisten och den värld som hen besöker.

Sviktens symboliska betydelse för hoppet ner i fritidens och det okändas vatten har fått en central placering i galleriets största rum och Lütken har även fått fram betraktarens delaktighet genom små speglar i ett antal verk som ett stilrent sätt renodlar vattnet, solen och människornas litenhet.



I det innersta rummet har Danøl fått en pingvinfigur med urgröpt ansikte att vända sig mot träsnittsmönstrade bilder av hav och människoskapade byggnationer, en bild av upptäcktsresande, civilisationsideal och mötet med en främmande och (kanske) fientlig natur.

 









Och i ett gemensamt arbete, med samma namn som utställningen som helhet, har de tre placerat en stege som leder upp till ett foto på en mörknande himmel och ett stycke land: en gestaltning av den mörknande framtiden?

Utställningen finns kvar på galleriet till och med den 3/11.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar