Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 2 februari 2014

Anna Clarén "Close to Home"


Anna Clarén har under det senaste decenniet uppmärksammats för sina familjebilder präglade av på en gång skirhet och skörhet. Barn- och familjebilder är ju det vanligast förekommande motivet i det s k amatörfotograferandet och det är just detta som Clarén anknyter till. 

 











Den vanlige amatören använder fotografin för att hålla fast ett ögonblick och i efterhand minnas det — Clarén går ett steg längre. Den privata historiken med kärlek och barn lyfts till att gestalta tankar om det förflutna och möjligheterna, men också riskerna, med det kommande — allt baserat på en stark närvaro i nuet.

Clarén är född 1972 och har sedan nioårsåldern ständigt fotograferat sin närmiljö och de bilder hon nu presenterar i Fotografins rum på Kommendanthuset i Malmö under utställningstiteln Close to Home är just detta: bilder av sig själv, familjen, vänner och grannar. 

 











Clarén är även utbildningsansvarig vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö och hennes foton finns också med på Moderna Museets stora utställning Ett sätt att leva, där det är hennes stora genombrott Holding från 2006 som visas. 

Close to Home anknyter till denna, men tar steget vidare i vuxenlivet och det är inte minst de egna barnen som står i centrum: deras nyfikenhet och egensinnighet, men också den skyddslöshet som gör att flera av bilderna blir till närmast ångestfyllda skildringar av de vuxnas intensiva försök att ge de minsta en säker famn.

Starkast är skildringarna när den existentiella ensamheten får ett drag av tidlöshet, i förening med försöken att ha någon form av kontroll över det okontrollerbara i tillvaron.

 










Bilderna blir också med sin blekta färg (som i amatörsammanhang förbannas för att man inte tillräckligt tydligt ser motivet) till en del i en tidsbaserad reflektion kring dödens närvaro och alltings bräcklighet.


Utställningen finns kvar på Kommendanthuset till och med den 23/3.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar