Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 5 april 2014

Gilbert Garcin på Fotografins rum


När den franske lampfabrikören Gilbert Garcin gick i pension vid 65 års ålder gick han på en veckolång fotoworkshop — och blev så fascinerad att han under de tjugo år som gått sedan dess ägnat en stor del av sin tid åt att fotografera.

Efter några år utan uppmärksamhet slog han igenom i slutet av 1990-talet och producerar varje år cirka 20 bilder med en analog collageteknik, bilder som kommit att bli eftertraktade på all världens gallerier och konsthallar.

Fotografins rum i Malmö visar med start idag en rikhaltig del av Garcins (även kallad mr G) produktion. De är filosofiskt och existentiellt rika betraktelser, utformade i en mycket lekfull och humoristisk anda.

Garcin fotograferar sig själv i olika poser och bygger efter det i sin studio i södra Frankrike upp små miljöer där han sedan lägger in bilderna på sig själv (under senare år finns även frun ofta med).

Garcins yttre gör att associationerna rör sig vilt mellan Hitchcock, Jacques Tatis filmfigur M Hulot, Chaplin och den danske filmregissören Carl Th Dreyer  — en osannolik kombination, men också något som anger en del av spännvidden i bilderna. Och surrealismens inflytande går inte att ta miste på i de svartvita bilderna, speciellt den typ som René Magritte står för.
 








Bildtexterna, som Garcin började använda sig av efter några år då han låtit bilderna tala för sig själva, är också små pärlor i kombination med fotografierna.

Utställningen öppnar idag och pågår till och med den 7/9 och är ett måste för den som är det minsta intresserad av bilders betydelsemöjligheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar