Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 7 juni 2015

Fotograf Jem Southam på Landskrona museum

Landskapsfoton tagna med en 20-25 kilo tung kinesisktillverkad kopia av en storformatskamera av 1800-talsmodell och med exponeringstider som sträcker sig från ett par till tjugo minuter — se där produktionssättet för fotoprofessorn Jem Southam när han lämnar universitetet i Plymouth och beger sig ut i huvudsakligen sydvästra England för att ta sina berömda bilder.
Southam är en av de mest betydelsefulla engelska fotograferna under senaste decennierna och bilderna av klipplandskap, floder och stränder lyfter fram tidens dimension i naturen, men också människans påverkan och inflytande.

Han återkommer upprepade gånger till samma platser, tar 2-3 bilder per gång och med en storslagen detaljskärpa formar de berättelser om tiden efter katastrofen orsakad av människan eller ett meteornedslag.
Southam tillsammans med bl a fotograf Gerry Johansson  
Southam berättade under söndagens vernissage att det övergripande temat med de postapokalyptiska bilder kommer från mardrömmar han hade som fem-sexåring om flodvågor som förstörde mänsklig civilisation, händelser som han varken upplevt eller sett på film eller tv men som präglat hans bildskapande.

Stillsamma vyer i skogen eller på stranden — men tecken på katastrofen.
Jem Southam och utställningens intendent Janne Jönsson
Utställningen Landscape Stories visas på Landskrona museum till och med den 20 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar