Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 9 december 2015

Biskop Peder Winstrup återförs till Lunds domkyrka

Undersökningarna av Lunda-biskopen Peder Winstrups mummifierade kropp har uppmärksammats över hela världen.

Effekten av den lufttorkning av kroppen som genomfördes vid biskopens död 1679 upptäcktes för ett par år sedan när den togs ut från sin placering i Domkyrkan för att begravas på Norra kyrkogården.
Biskopens kropp var så välbevarad att även inälvorna kunde undersökas.
Detta har lett till det beslutats att kroppen inte ska begravas utan placeras i Domkyrkans norra torn den 11 december och göra det möjligt för eventuella kommande undersökningar att upptäcka ännu mer om livet i slutet av 1600-talet.


Winstrup var Danmarks sista biskop i Lund, men även Sveriges första efter erövringen av Skåne 1658. Han var även den som föreslog den svenske kungen Karl X Gustav att inrätta ett universitet i Lund, vilket skedde 1666.
En smått pikant detalj i sammanhanget är att ett fem eller sex månaders foster upptäcktes i samma kista som biskopen låg i. Det var visserligen inte ovanligt att odöpta barn eller foster las i kistor med döpta för att de skulle kunna läggas i vigd jord, men man kommer att jämföra DNA för att fastslå om fostret och den 72-årige biskopen även var släkt.

Som en möjlighet för allmänheten att se biskopens mummifierade kropp ställdes den idag ut på Historiska museet och många tog chansen att se denna unika kropp, som anses vara en av de fem bäst bevarade i Europa från 1600-talet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar