Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 2 juli 2022

Fotograf Lennart Nilsson 100 år

För fem år sedan avled en av Sveriges mest kända fotografer. I år skulle han ha fyllt 100 år.

Fotografen heter Lennart Nilsson och Falsterbo Konsthall invigde idag en utställning med hans porträttbilder.

Alltifrån kungligheter till Ingrid Bergman och Lena Nyman förevigades av Nilsson, som annars fått sitt världskändisskap från de bilder på ägg, spermier och ofödda foster han gjorde sensation med på 1950- och -60-talen.

Anne Fjellström
Konsthallens curator Johan Petterson har utformat en högst intressant presentation av Nilssons bilder, med utgångspunkt i dennes "bonusdotter" Anne Fjellströms arkivarbete kring fotografens samlade produktion under sju decennier.

Extra roligt är att se den serie "selfies" han tog genom åren samt bilderna på förebilden till Evert Taubes Calle Schewens vals.

Nilssons omtalade förmåga att få en nära kontakt med de personer han fotograferade samt hans envishet i att nå fram till det slutresultat han föreställt sig (inte minst i de stora gruppbilderna, till exempel från Cirkus Scott) framgår med all önskvärd tydlighet i utställningen.

Utställningen invigdes av ordföranden för Vellinge kommuns kommunstyrelse Carina Wutzler och inleddes med ett samtal med Johan Petterson och Anne Fjellström kring Nilssons fotogärning, lett av fotohistorikern Per Lindström. 

Per Lindström och Carina Wutzler
Anne Fjellström och Per Lindström

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar