Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 14 februari 2011

Zhenchen Piu


Den kinesiske konstnären Zhenchen Liu föddes 1976, samma år som Mao avled och kulturrevolutionens mänskliga pris för kommunistpartiets övriga ledare började framstå som orimligt högt. I stället påbörjades en förändring där partiet skulle styra den ekonomiska utvecklingen med hjälp av den västerländska kapitalismens investeringar.

Zhenchen har i sin konstnärliga verksamhet utgått från utvecklingen i Shanghai, den stad som mest tydligt präglats av den globaliserade ekonomins intåg i Kina, med allehanda byggnadsprojekt som manifestationer av Kinas högtflygande planer. Men Zhenchen ser bortom de officiella manifestationerna och upptäcker hur en modernistisk stadsskövling slår mot den kinesiska befolkningen.


Nu finns möjligheten att se några av Zhenchens fotografiska bilder samt videon Under Construction från denna utveckling på biograf Spegeln i Malmö.

Zhenchens blick har en medkännande ton, men också en distans i gestaltningen och en utformning som i tekniken ger intryck av att vara ett resultat av den numera så populära "tilt and-shift"-optiken, något som ger stadsmiljöerna en känsla av modellbyggen — en nog så lämplig kritisk hållning till de kinesiska myndigheternas fortsatta planläggning av samhällsbyggen utan att ta vederbörlig hänsyn till invånarna.

Utställningen pågår till den 27 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar