Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 7 november 2014

Malmö Stadsarkiv har fått ny lokal

Stadsarkivarie Adam Hidestål med foto taget från Kockumskranen
Malmö Stadsarkiv flyttar in i tidningen Arbetets gamla hus i närheten av Möllevångstorget i Malmö i dagarna och har offentlig öppning i morgon lördag. Idag var det pressvisning och stadsarkivarie Adam Hindstål och medarbetare var uppenbart nöjda och stolta över att ha hamnat mitt i  stans kulturella centrum.



Staden Malmö är i en priviligierad position eftersom ingen stor brand eller annan katastrof har förstört de gamla handlingarna (vilket är det material som arkivet har ansvar för, föremålen tar museet hand om). Dessa ryms nu på det nya arkivets ca 5 400 kvadratmeter och en av arkivets viktigaste uppgifter är att göra dem tillgängliga för den intresserade allmänheten.


Bara ca 5% av materialet är digitaliserat och därför satsar man på att vara så öppna, inbjudande och pedagogiska man bara kan. På entréplanet finns två forskarsalar där besökare under vissa tider ska kunna få hjälp med sin släktforskning och andra undersökningar och där finns även flera datorterminaler och en biblioteksavdelning där bland annat böcker för barn står i centrum. En stor hörsal för 120 personer samt ett par rum för besökande skolklasser finns också att tillgå.





Stadsarkivet har förutom statliga och kommunala handlingar även en stormängd bevarade arkiv från företag, organisationer och privatpersoner. Bland annat har man Kockums arkiv fram till 1992, liksom gamla Strumpfabriken och Mazettis handlingar.

Petter Björkstrand med fartygsförteckning
Arkivet har även ca 4 miljoner bilder som förvaras tillsammans med Malmö museums ungefär lika stora bildsamling, vilket ger stora möjligheter att i framtiden genomföra en omfattande forskning kring stadens utveckling utifrån detta material. Svenskt seriearkiv har även flyttat in i huset och ett samarbete med Folkets Bio (som flyttar in i samma kvarter) och andra aktörer på filmområdet har också påbörjats.

 














 







 
















En spännande utveckling på arkivområdet har igångsatts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar