Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 11 november 2014

Vykortshistorier från Malmö

Kira förlag har alltsedan starten för sju år sedan haft en omfattande utgivning av litteratur kring Malmös historia.

 













I kväll var det releasefest för den senaste boken, Rickard Bengtssons Annorlunda Malmöhistoria — vykortsvittnen berättar. Författaren har i fyra decennier samlat på vykort med Malmöbilder och upptäckte så småningom att det på många av de sekelgamla exemplaren fanns hälsningar och texter som berättade historier om livet förr i tiden som inte sammanställts av någon.

Annorlunda Malmöhistoria är just en sådan volym, där vardagshändelser beskrivs av människor som sedan skickat vykorten till släktingar och bekanta i andra delar av landet eller utomlands. En hel del av dem är s k reportagevykort som tagits av lokala fotografer vid speciellt uppseendeväckande händelser för att sedan under en kort tid säljas på platsen för händelsen.

Bengtsson har under sitt samlande sedan återbördat vykorten till Malmö och kan nu berätta andra historier än de vanliga om Malmö: undersökningar om ansvaret vid en stor brand i staden eller återge en ögonvittnesskildring när den översta delen av det stora tornet på Baltiska utställningen föll samman vid en höststorm.

Volymen utlovar, efter en första genombläddring, roande och givande Malmöhistorisk läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar