Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 26 september 2013

Ceausescus barn


Kent Klich dokumenterade under åren 1994-98 hur konsekvenserna av Rumäniens familjepolitik under Ceausescu drabbade barnen. 

Eftersom de härskande önskade en stor befolkning var preventinmedel och abort förbjudet, vilket ledde till att många barn inte kunde försörjas av sina föräldrar och hamnade på statliga barnhem.

Många minns säkert bilderna 1989 från dessa institutioner och Klich har i utställningen koncentrerat sig på de barn som blev smittade av hiv genom undermålig hygien vid blodtransfusioner (som gavs i stället för mat och vitaminer).

Bilderna visar på den förfärliga utsatthet som barnen befann sig i även flera år efter diktaturens fall. 

Utställningen, som färdigställdes redan 2001 och har visats på bl a Världsmuséet i Göteborg och på Louisiana, innehåller även en längre text av Nobelpristagaren Herta Müller och kompletterades vid ett återbesök 2003 när filmaren Brita Landoff spelade in material som också ingår i utställningen. Här berättar de överlevande när de blivit tonåringar om sina tankar och drömmar.

 






Klich är i grunden psykolog och socialarbetare och har använt kameran i flera projekt. Förutom den historiska dokumentationen finns här naturligtvis kopplingar till flera av de upprörande missförhållanden i Sverige som fått medieuppmärksamhet de senaste åren.

Utställningen pågår t o m den 17 november.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar