Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 16 september 2013

Sovjethippies


Sovjethippies kallas den nya utställningen längst in på andra våningen i Moderna Museet Malmö, en förlängning av den stora utställning om ryskt avantgarde under 1910- 20- och 30-talen som upptar större delen av museet.
  

Mer specifikt ges en inblick i hur den konstnärliga ungdomskulturen i Estland under 1970-talet kunde använda sig av västvärldens mer esoteriska drag för att skaffa sig någon sorts utrymme för konstskapande. 

Buddhism och annan andlighet, resande (som bröt mot kravet på fast uppehållsort och arbete) och psykedelisk musik utvidgade sinnena i en rikting som inte var helt godtagen av Sovjetregimen — i ett upprepande av det historiska avantgardets svårigheter.

 


Men droger var man enligt en av utställningens curators, den estniske konstnären KIWA, inte uppmärksam på hos myndigheterna och inte heller att experimenterandet smögs in i barn- och ungdomskulturen, bland annat i bokillustrationer — även detta märkligt likt hur modernistiska formelement kunde bevaras i Sovjet mitt under den mest förkvävande stalinistiska kulturrealismen.

 



Att det var i Estland som denna kultur- och konstopposition trots allt kunde utvecklas kanske inte var så konstigt, närheten till Finland gav möjligheter att få intryck från väst på ett påtagligare sätt än i andra delar av Sovjetunionen. 


Men utställningen, som producerats för inhemskt bruk, visar också på nödvändigheten av att påminna en yngre generation om att det fanns alternativa rörelser även hos far- och morföräldrarna.


Utställningen finns kvar till och med den 13 oktober.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar