Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 4 september 2013

Rawiya

Sex kvinnor från Mellanöstern har sedan några år ett fotografkollektiv kallat Rawiya (dvs "Hon som berättar en historia") och ett urval av deras bilder presenteras nu på Malmö konsthall i samarbete med Bildmuseet i Umeå. 

Här ses curator Cecilia Andersson framför foton tagna av Tamara Abdul Hadi, bilder som visar på jättelika begravningsplatser i  Kairo där familjer bor ovanpå gravarna.

Kvinnornas bilder har svårt att visas i deras hemländer, men än så länge kan de fortsätta med sitt fotograferande, även om de måste undvika att vara alltför öppet kritiska mot politiska och religiösa makthavare.

Dalia Khamissi skildrar kvinnor i Libanon som fortfarande, snart 25 efter inbördeskriget, väntar på makers, bröders och söner hemkomst — detta visas bl a genom de vardagssaker som kvinnorna sparat. 



 
Magdans, som under lång tid var en respekterad form av kulturutövande i Egypten, har det nu svårare och skildras av Myriam Abdelaziz.









Utbildningssituationen för kvinnor i Mellanöstern visas i Laura Boushnaks bilder,









medan Tanya Habjouqa har fotograferat vardagslivet i Gaza, bland annat den korta men glädjefyllda frihet som kvinnor kan uppleva när de kan ta en kort båttur på Medelhavet.








Newsha Tavakolian står för den kanske intressantaste delen av samlingsutställningen. Med hjälp av sin syster visar hon hur iranska kvinnor som vill uppträda som soloartister men inte får lov att göra det av religiösa skäl upplever begränsningarna i sina uttryckmöjligheter — bland annat som ensam på en stor gata, med boxningshandskar på händerna.


Utställningen håller på till och med den 17 november i konsthallens C-sal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar