Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 11 december 2022

Édouard Louis i Malmö

En av de mest omtalade unga författarna just nu är fransmannen Édouard Louis.

Nyligen besökte han Malmö stadsbibliotek för att intressant samtal inom ramen för bibliotekets internationella författarsamtal.

Alltsedan debuten 2014 med Göra sig kvitt Eddy Bellegueule (namnet han fick vid födelsen) har han skrivit utifrån de egna livsupplevelserna av utanförskap (klassmässigt, sexuellt, intellektuellt), med en tydlig social insikt.

Hans författarskap har jämförts med årets Nobelpristagare Annie Ernaux och deras medvetna (vänster)politiska engagemang kopplat till skrivandets självupplevda utgångspunkter.

Louis hävdade under samtalet att han inte såg sitt sätt att skriva som subjektivt utan objektivt, att skildra hur människor som annars inte ges en röst i det offentliga får framträda med sina egna berättelser.

Det gäller även hans mor och far, som han tidigare skrivit om, samt de personer han "använt" för att komma bort från sin förtryckande uppväxtmiljö.

Den nya boken, Att förändras: en metod blir hans skamfyllda berättelse om socialt uppåtstigande just med hjälp av människor han sedan lämnat efter att de fyllt sin uppgift.

Louis visade sig vara en ytterst medveten och välartikulerad person med tydliga åsikter om klasskillnader och nödvändigheten av sociala förändringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar