Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 11 december 2022

Klubb Bongo

Legendariska rockklubben Bongo i Malmö har nu, 54 år efter att verksamheten avslutades, fått sin dokumentation.

Det är den mångårige Sydsvenskan-journalisten Ulf Clarén som letat upp alla dokument och pratat med i stort sett alla som hade något med Bongo att göra, som ägare eller publik.

Det är uppenbart att alla han pratat med har (nästan) enbart positiva minnen av klubbens verksamhet 1964-1968. Klubben slutade inte för att publiken tröttnade på rockmusiken utan för att man under den andra halvan av sin existens höll till i en rivningskåk och den skulle demoleras i april 1968.

Både på ursprungsadressen Norra Skolgatan och den senare Friisgatan var det alltid fullt (300 personer var tillåtna, ofta var det fler än så) och man hade många av samtidens stora band där, både utländska (Small Faces, Manfred Mann, John Mayall och inte minst Jimi Hendrix Experience) och svenska (Namelosers, Troublemakers).

Ulf Clarén, Dan Walterström och Per Falck
Man hade även popgalor på andra ställen, till exempel MFF-stadion, där ännu större namn uppträdde (The Who, Kinks, Walker Brothers, Tages). Och när lokalen på Friisgatan revs fortsatte ägarna Dan Walterström och Per Falck att arrangera galor med en stor variation av artister. 

Claréns bok är en kul påminnelse om en tid när popen var ett nytt och spännande fenomen.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar