Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 17 december 2022

Ralph Nykvist på Dunkers

Äntligen är det så dags för en stor utställning med foton av Ralph Nykvist, på Dunkers i Helsingborg.

Nykvist föddes i Landskrona 1944 och påbörjade sina fotografiska vandringar i hemstaden. När han så småningom flyttade till Helsingborg (som nu fått hela hans samlade produktion, ca 150 000 negativ) fortsatte fotograferandet och mycket i utställningen kommer från dessa två skånska städer.

Men han reste också till andra delar av världen, bland annat Paris, Venedig och Moskva, varifrån det finns en hel del bilder på utställningen.

Nykvist har länge blivit placerad i marginalen i den svenska fotohistorien, trots sin rika produktion och stora betydelse som presentatör av internationella fotografer (bland annat i tidskriften Aktuell fotografi), så det är hög tid att inse kvalitén i hans bilder.

Mycket av hans produktion skulle kunna inrymmas i begreppet gatufotografi, men med tillägget att han har haft en iakttagelseförmåga vad gäller det vardagliga som inte många fotografer kunnat uppvisa, en sammanställning av bildelement som lutar åt det surrealistiska (utan att hemfalla åt det bisarrt spektakulära). Han har också själv betonat vikten av att se fotona som bilder och inte som ursäkter för att skildra något annat.

Producent Axel Swanstein från Dunkers och curator Niklas Östlind presenterar utställningen för pressen


Det här är en utställning som helhjärtat kan rekommenderas, inte bara till specifikt fotointresserade. 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar