Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 13 januari 2013

Anja Margrethe Bache på Galleri 21


Förskjutningar och transformationer är begrepp som ofta används om Anja Margrethe Baches konst. På Galleri 21 i Malmö finns nu, fram till och med den 3 februari, en möjlighet att se hennes mångformade keramiska arbeten på utställningen Ceramic on Tour. Between the constructed and reality.

Bache är en sann mångsysslare och har högre utbildningar som ingenjör och arkitekt förutom sin konstnärsutbildning. Hon arbetar som docent på Danmarks tekniska universitet och specialiserar sig på att sammanföra och undersöka det tekniska och det konstnärliga även i sin verksamhet som forskare och pedagog.

 






 



Det som är mest frapperande med utställningen är den lekfullhet i form och färg som strömmar mot betraktaren. Rosa, bruna, gula, gröna och röda keramiska former förflyttar sig över golv och väggar som vore de på turné — vilket ju är vad utställningens namn påstår. 

 




 













Och de som inte får en rörelse genom utplaceringen i rummet bär på en annan rörelse — vissa av föremålen verkar ha kollapsat av ett plötsligt tryckfall, eller en hand som kramat dem alltför hårt.

Den franske filosofen Gille Deleuze har haft stor betydelse för såväl kulturteori som konstnärligt skapande under ett par decennier och hans resonemang om den ständiga föränderligheten och tillblivandet kan onekligen ses som en bakgrund till Baches keramiska föremål och deras sköna livfullhet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar