Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 13 januari 2013

Mattias Härenstam på Rostrum


På Galleri Rostrum i Malmö pågår fram till och med den 3 februari utställningen Mitt i Sverige med verk av Mattias Härenstam.

Titeln är hämtad från en målning från 1972-73 av Peter Tillberg där man ser ett avgrundshål mitt i gatan i en villaförort. Härenstam har också gjort en video, Sluten Krets, där detta hål blir en väg in i en skatologisk mardröm med en färd genom kroppens inre där såväl tandförsedda öppningar (med associationer till vagina dentata) som avloppssystem kan skönjas.

Härenstam har tidigare arbetat med Palmemordet som utgångspunkt för gestaltningar av vad som har kallats förlusten av tron folkhemmet och bland utställningens träsnitt finns en bild där mordplatsen på Sveavägen tydligt kan ses. Skillnaden i jämförelse med verklighetens plats är att omgivningen är en tät och mörk barrskog, med ryggen av en polis som skymtar i försöken att komma till klarhet om brottet.

Ett annat träsnitt visar de fasor som gömmer sig under den trygga vardagsytan (med tydliga hänvisningar till David Lynch filmer).






Hotfullheten och närvaron av det underjordiska finns ständigt med i bilderna, både träsnitten och de två videoverken. Som kompletterande element finns i det stora utställningsrummet en trädgren som skulptur, i sig en påminnelse om verkligheten i den bildvärld som presenteras, men även en skräckmarkör som ansluter väl till den mörka värld som Härenstam presenterar.



1 kommentar:

  1. Annette Wallenberg16:38

    Trots det mörka ämnet blev jag glad av den här utställningen. Hantverket i träsnitten är otroligt bra och Mattias är generös med sin tid och pratar fritt om sina alster!

    SvaraRadera