Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 17 januari 2013

Lauren Greenfield


Lauren Greenfield har i drygt tjugo år uppmärksammats för sina foton av flickors kultur. I huvudsak har hon skildrat unga amerikanskor men i förlängningen handlar det om de (mestadels vita) västerländska samhällenas formande av flickorna. Hennes tre stora projekt har både resulterat i böcker, utställningar och dokumentärfilmer. Fast Forward (1997) handlade om kändisdyrkan i Hollywood och Thin (2006) om ätstörningar.

 







Den tredje, Girl Culture (2002), visas med början på lördag (den 19 januari) på Fotografins Rum i Kommendanthuset i Malmö och består av bilder tagna för drygt tio år sedan. Vi får se unga flickor, från förskoleålder till några och 20 år, och hur de hanterar ideal och krav på hur kroppen bör formas enligt rådande könsnormer.

De riktigt unga flickorna visas i sina försök att röra sig som de äldre, men här finns också mer lekfulla efterapningar som genom sin överdrivna karaktär även pekar på att det handlar om att testa för att själv upptäcka vad som passar en.

När flickorna kommer upp i tonåren blir kraven mer på blodigt allvar och kropparna skulpteras i mer eller mindre plågsamma försök att formas till attraktiva mediekopior. 

På utställningen finns också flera bilder från bantningsläger i USA där de lite rundare flickorna uppenbart förväntas börja få en mer "attraktiv" kropp. 

Men även här finns andra bilder, moment när tjejernas vänskap och närhet blir tydlig.



Relationen till killarna och deras värld handlar i Greenfields bilder huvudsakligen om sex och könsstereotyper, med kroppsfixering och tjejerna som objekt för killarnas blickar.



Greenfield gör även fristående dokumentärer. The Queen of Versailles (2012), som handlar om familjen som skulle bygga världens största enfamiljshus och gav Greenfield regipris vid förra årets festival i Sundance, visades nyligen i svensk tv och kommer också att visas på utställningen i början av mars, då Greenfield dyker upp för flera dagars närvaro i Malmö. Den drygt halvtimmeslånga Kids + Money (2008), som handlar om ungdomars fixering vid pengar, visas också på utställningen, som varar till och med den 14 april och ingår i fotobiennalen Fotografi i Fokus som pågår under mars månad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar