Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 22 januari 2013

Kent Wisti på Galleri Estetica

Kent Wisti är präst på Malmö högskola, men arbetar också med bildskapande som målare och satirtecknare. Flera gånger har han ställt ut på Galleri Estetica i Malmö, nu är det dags igen fram till och med den 10 februari.

 



































Wistis oljemålningar har en säregen förmåga att suggerera fram stämningar och känslor genom de närmast scenografiska kompositionerna. Det känns som om man går in i ett landskap där frågor och funderingar om existentiella dimensioner av tillvaron ges ett generöst utrymme.

Ofta finns det i målningarna en eller flera människoliknande figurer som (liksom hos den romantiske tyske målaren Caspar David Friedrich) blickar vidare in i landskapet — eller man ska nog inte kalla det landskap med allt vad det innebär av identifierbar natur eller igenkännbara figurer.
 
 




I Wistis måleri handlar det huvudsakligen om intensiva färgfält där gestalternas positioner och hållningar frammanar känslor av både ensamhet och förtröstan. Liksom hos Friedrich finns en tydlig nyans av det sublima, den upplevelse av skräckblandad storslagenhet som ständigt åtföljt konsten och ligger nära en religiös känsla. Kanske kan man här se hur yrkesrollerna hänger ihop.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar