Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 8 mars 2013

Lögner om måleri

Ikväll var det mingel på Moderna Museet i Malmö, huvudsakligen för museets vänförening men även några katter släpptes in bland hermelinerna.

Orsaken var en ny utställning, kallad Lögner om måleri, med verk som diskuterar och ifrågasätter måleriets möjligheter i en visuell kultur där allehanda andra tekniker används för att framställa konstföremål.

 







Museets chef John Peter Nilsson talade sig varm för vänföreningen, som med sitt årliga bidrag på ca en miljon kronor gör det möjligt för Moderna museet som helhet att köpa in nyproducerad konst. Men det blev också tydligt hur konstinstitutionerna sitter i en rävsax: samtidigt som Nilsson beskrev hur man kommer att ha företagskvällar med uppenbart syfte att generera mer pengar så presenterades utställningen bland annat i termer av att åtminstone vissa konstnärer kritiserar att den bildvärld som omger och påverkar oss styrs av dem som har pengar. Hur löser man den gordiska knuten?

Själva utställningen innehöll några riktigt fina verk, men också sådant som besökarna snabbt passerade förbi för att istället prata med varandra.


 













Klara Lidéns ihopklistrade affischer hon hittat ute på stan är verkligen inbjudande till eget skapande genom att hon målat en stor vit yta på resterna av det som andra tidigare framställt.

 












 
Och Tauba Auerbachs veck i akryl fick alla betraktare att försöka se om det verkligen var en helt tvådimensionell yta eller om det inte fanns något som stack ut, så lurig är hennes teknik.


Juteväv, kedjor och brända flaggor var annat material som använts i de konstverk som vänföreningens pengar möjliggjort inköp av. 

 








 











Utställningen Lögner om måleri har ordinarie vernissage i morgon lördag och finns kvar på Moderna Museet Malmö till och med den 25 augusti.



 

2 kommentarer:

  1. Annette Wallenberg23:11

    Mycket att tänka på... får hoppas att konstnärerna får mer pengar så att de kan styra världen.

    SvaraRadera
  2. Det vet jag dock inte om det är en lyckad lösning.

    SvaraRadera