Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 7 mars 2013

Mozarts Trollflöjten

Mozarts Trollflöjten blev populär hos stora delar av den svenska befolkning som annars aldrig lyssnar på opera genom Ingmar Bergmans film från 1974. Kärlekens förmåga att bryta igenom intoleransens och maktens bojor präglar verket, som hade premiär bara ett par månader före Mozarts död 1791.
regissör Tamás Ascher







Nu sätts Trollflöjten upp igen, den här gången på Malmö Opera och med ett ungerskt team som huvudansvariga för den konstnärliga utformningen. Teaterregissören Tamás Ascher, som ungefär vart femte år sätter upp en opera men annars är mest känd som regissör av Tjechov och den absurda teaterns giganter, får här den stora paletten att måla med, vilket märktes tydligt vid torsdagens pressvisning av vissa delar av Trollflöjtens slutdel.

 


 












Taminos och Paminas förening, trots försöken från Nattens drottning att hindra kärleken, ser ut att kunna bli praktfulla och spektakulära inslag, medan det mer är humor och burlesk som präglar scenen när Papagena och Papageno återses. 

 



 





Och operans chefdirigent Leif Segerstam leder orkestern med både känslig och säker hand.

 




 










Färgrikedom och livfullt utspel till trots så saknar en filmintresserad den växling av perspektiv och rörelse i rummet som är så svår att genomföra på teaterscenen och speciellt operan. 

Det blir mycket av att stå centralt på scenen och sjunga ut mot publiken på traditionellt sätt. Men den tre timmar och tjugo minuter långa Trollflöjten kommer ändå säkert att bli en minnesvärd föreställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar