Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 14 mars 2013

Tycho Brahe


Teknikens och Sjöfartens hus, ingående i Malmö museer, hade idag pressvisning på den sista delen i uppfräschandet av utställningarna om teknik, natur och vetenskap, placerade på den s k hyllan.

sten från den i övrigt rivna Uraniborg












Utställningen, kallad Himmel och jord, handlar om Tycho Brahe, den berömde skåningen och hans vetenskapliga utforskande av universum, utgående från slottet Uraniborg på Ven men med ambitionen att sätta in hans arbete i den samtida kontexten.


 





Även Mårten Triewald, en betydligt mindre känd svensk vetenskapsman från 1700-talet, uppmärksammas genom att man har lånat in hans samling av instrument på mekanikens och optikens områden från Lunds universitet. 

Laterna magica-bilder




 





 
Keplers modell i glas av planetsystemet













Därmed har man fullgjort ambitionen att på hyllan, på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt, presentera den moderna vetenskapen, från 1500- till 2010-talet. Himmel och jord består därför förutom av traditionella montrar med föremål som inte får röras av några stationer där man själv kan prova på de experiment som hjälpt till att i förlängningen utforma den värld vi lever i nu.


Om några månader ska det också finnas ett litet planetarium där besökaren själv kan ta sig igenom planetsystemet.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar