Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 30 mars 2013

Oleg Nourpeissov

På galleri NWW43 i Malmö finns just nu chansen att se en härlig utställning med oljemålningar av ryskfödde Oleg Nourpeissov. Han har bott i Sverige de senaste tjugo åren och visar här upp en imponerande teknisk skicklighet i sitt måleri, med influenser inte minst från holländskt och italienskt 1500- och 1600-tal. Detaljerna och färgnyanseringen är strålande i stillebenmotiven, men det är inte allt.

 











Det finns en avväpnande humor i både självporträtt och Mona Lisa-parafrasen (med da Vincis ansikte) som ger en aning om konstnärens Dali-förtjusning i unga år. 


 



Men här finns också en mer allvarlig ton. Flera av målningarna har föremål som är på väg att tippa över bordskanterna och röda vindroppar på glas skapar närmast blodfyllda associationer till förgängelse och död.

Stillebenmåleriet av traditionellt slag är något som Nourpeissov nu säger sig vilja lämna och istället fokussera på att utveckla ett mer flerskiktat bildskapande, där verklighetsåtergivningen inte är självklar och frågan om vilket bildplan (om något) som återger ett ”rent” seende, utan att vara en medial representation, sätter igång åskådarens fantasi.

 










 



På utställningen finns speciellt en målning som visar upp denna ambition. En närstudie av ett fat med frukter eller bär avslöjar sig vid närmare inspektion uppvisa många olika skikt av återgivning, så att frågan till slut blir om det är någon verklighet utanför målningen som återges.

Utställningen pågår till och med den 19 april.







1 kommentar:

  1. Annette Wallenberg19:55

    Vilka fantastiska bilder av konstnären, sällan att jag hört dig beskriva något med så många superlativer. Vill se!

    SvaraRadera