Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 12 september 2012

Kaj Engström


På galleri Estetica i Malmö visas nu en utställning med den Fårö-födde konstnären Kaj Engströms målningar och skulpturer.

 

Engström, som varit sjöman och fått sin konstnärliga utbildning bland annat på Målarskolan Forum i Malmö, har numera ateljé i Älmhult och arbetar mycket med trä och betong.
 












Det är också betong han använt i de dockfigurer som är en del av utställningen. De ursprungliga dockorna hittade han på en avfallsstation och hans bearbetade avgjutningar (som i en tidigare version kunnat ses år 2010 på galleriet) är för honom själv ett sätt att ställa frågor kring förändring och mänskligt liv, hur vi överges när vi inte längre är attraktiva — eller lönsamma kanske man kan drista sig till att tillägga.
 
Som utställningsföremål är dockfigurerna dock väldigt tilltalande. De har ett känslomässigt rikt uttryck med sina uppspärrade ögon och ger intrycket av att tala till betraktaren, trots sin i grunden stereotypa form — något som Engström lyckats fått fram genom sin bearbetning av betongavgjutningen.
 


 








 



En grupp träskulpturer finns också med på utställningen och dominerar galleriets största rum. De har alla manliga drag (de är inte helt olika Zlatan!), men är försedda med kjolar som främst förknippas med ballettdansöser och är också i de flesta fallen fångade i denna konstforms klassiska poser. 




Det finns även någon som vilar efter ansträngningen, en annan står där avklädd och har liksom dockorna ett delvis sorgset och frågande uttryck, kanske: "var detta allt?"
 


  





 



 









På väggarna finns även några målningar. Vissa med en mörk ton som förstärker det sorgsna draget, andra med en tydlig prägel av naturens rikedom och kraft. 



I ett av de inre rummen samspelar detta med en skulptur som saknar största delen av ett ben —  vilket ger intrycket av en livsstyrka som dockorna inte riktigt besitter.

 







Totalt sett en spännande och rolig utställning som pågår till och med den 26 september.

1 kommentar:

  1. Anonym20:13

    Vilka kul grejor... framför allt tilltalar dockorna mig. Gissar utanför månadsbudgeten dock. Men snart födelsedag.. kanske någon lägger på minnet! Får gå dit och titta närmare. Annette

    SvaraRadera